Ранкове засідання 18 грудня
Після оголошення депутатських запитів на вимогу двох фракцій було надано слово представнику фракції Партії регіонів Олександру Єфремову, котрий виголосив заяву з приводу підготовки масових фальсифікацій під час президентської кампанії. Він, зокрема, заявив, що «Прем’єр-міністр, кандидат у Президенти Юлія Тимошенко розуміє, що вона може стати Президентом лише з допомогою обману людей і масштабних фальсифікацій. 
І при цьому влада ще й стверджує, що обман виборців готує опозиція». За його словами, в Чернігівській області громадянин Олександр Шестак та інші особи, представляючись агітаторами Партії регіонів, шахрайським шляхом змусили понад 300 громадян за винагороду відкрити рахунки в банку Кіпра, начебто з метою фінансування виборчої кампанії Віктора Януковича. Схожі операції проводяться також в Черкаській, Кіровоградській, Херсонській та Київській областях. О. Єфремов зазначив, що мета організації провокацій — звинуватити Партію регіонів у порушенні порядку фінансування виборчої кампанії, щоб «через суди оскаржити перемогу В. Януковича на виборах». Також він навів інші відомі регіоналам факти підготовки фальсифікацій, серед яких виготовлення дублікатів печаток окружних та дільничних виборчих комісій, завдання керівникам управлінь внутрішніх справ шести областей Сходу і Півдня України «надати на електронних носіях списки трьох мільйонів виборців, котрих пізніше буде вилучено з реєстру виборців, щоб зменшити число голосуючих за В. Януковича». У зв’язку з цим Партія регіонів звернулася до ГПУ та СБУ з вимогою дати оцінку цим діям.
Після цього народні депутати мали розглянути три законопроекти стосовно заборони на порушення справ про банкрутство гірничих підприємств. Проте бютівець Андрій Кожем’якін (на знімку внизу), реагуючи на заяву Партії регіонів, зауважив, що вибори ще не відбулися, а регіонали вже знають, хто їх фальсифікує. Насправді, за його словами, тестом на те, хто прагне фальсифікувати вибори, може стати голосування за зміни до закону про вибори Президента. А оскільки фракція Партії регіонів блокує ухвалення цих змін, то БЮТ відкликав свій підпис під зверненням лідерів усіх фракцій про розгляд законопроектів, які стосуються заборони на порушення справ про банкрутство гірничих підприємств.
Ураховуючи це, Верховна Рада перейшла до заслуховування звіту тимчасової слідчої комісії з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23—27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях. За словами голови ТСК Олександра Пеклушенка, члени комісії зійшлися у головному: під час подолання наслідків повені не було єдності між органами влади, зокрема, між урядовими структурами та місцевими державними адміністраціями. У цій ситуації «кожна третя гривня, або 1,2 млрд. гривень із чотирьох виділених, піддавалися атакам шахраїв», — зазначив він. Відтак О. Пеклушенко запропонував визнати незадовільною роботу місцевих державних адміністрацій та заслухати з цього питання звіт уряду. Щоправда, Андрій Шкіль (БЮТ) нагадав, що саме на вимогу Партії регіонів, кошти, виділені на ліквідацію повені, було передано в розпорядження місцевої влади. Тому говорити, що гроші вкрав той, хто їх виділив, — не випадає. Враховуючи те, що запропонована постанова не набрала потрібної кількості голосів, повноваження цієї ТСК припиняються. Так само, у зв’язку із завершенням терміну роботи, припинила повноваження ТСК з питань перевірки діяльності Національного банку України у період фінансової кризи.
Далі на вимогу двох фракцій слово для виголошення було надано Володимиру Бондаренку (БЮТ). За його словами, БЮТ вимагає створення ТСК для вивчення обставин привласнення В. Януковичем державної резиденції «Межигір’я» та довколишніх мисливських угідь. «140 гектарів — це трохи менше від території князівства Монако і в чотири рази більше за територію Ватикану», — заявив В. Бондаренко та закликав парламент проголосувати за створення ТСК, яка розбереться в цьому питанні. Відтак Ганна Герман (ПР) виступила із зустрічною пропозицією про створення ТСК «стосовно приховування прибутків Юлією Тимошенко та для розслідування питання, в яких маєтках вона проживає та хто за це платить».
Після обміну звинуваченнями, головуючий Олександр Лавринович запропонував розглянути питання про створення ТСК під час наступної погоджувальної ради.
На початку засідання Верховної Ради вшанували хвилиною мовчання пам’ять померлого 17 грудня народного депутата Івана Сподаренка.
Також головуючий привітав із днем народження народного депутата Миколу Комара.
Насамкінець народні депутати проголосували за створення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків втручання органів державної влади і місцевого самоврядування, їх посадових осіб у діяльність ЗМІ та інших повідомлень про тиск на свободу слова в Україні.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.