Ранкове засідання 17 грудня
Відкриваючи засідання, Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович поінформував: існує консенсусне рішення про те, щоб розпочати роботу з ратифікації міжнародних угод. Так парламентарії дали «зелене» світло п’ятьом таким документам. 
Зокрема, ратифіковано угоду, укладену між нашим Кабміном та урядом Індонезії у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях. Подібний документ ухвалено і з урядом Російської Федерації. Однак він передбачає і заходи з охорони технологій у зв’язку зі співробітництвом у сфері дослідження і використання космічного простору і в створенні та експлуатації ракетно-космічної техніки. Народні депутати також ратифікували внесення змін до торговельної угоди між нашим Кабміном та урядом Кореї. Окрім того, вчора ухвалено рекомендації Ради Митного Співробітництва про внесення змін до Конвенції про створення цієї Ради. Так підтримано приєднання України до Конвенції про колізії законів, які стосуються форми заповітів. Усі питання ратифікації народні обранці підтримували більш як 300 голосами.
Після цього парламентарії розпочали розгляд проекту змін до законів, які регламентують надання інформації про вміст в продукції генетично модифікованих компонентів. Як поінформував народний депутат Олег Зарубінський, документ виписує механізм надання такої інформації. За його словами, до 60 відсотків нашого ринку заповнено продуктами з ГМО. Однак українські споживачі не мають жодної інформації про це. Тому в законі про захист прав споживачів пропонується ввести норму, яка зобов’язувала б виробника інформувати про використання генетично модифікованих організмів. А зміни в Кодексі про адміністративні правопорушення передбачають посилення відповідальності за надання покупцям завідомо неправдивої інформації. За словами Юрія Кармазіна, цей необхідний нашому суспільству документ очікував розгляду в парламенті більш як рік. На думку народного депутата, за недостовірну інформацію належало б передбачити навіть кримінальну відповідальність. Парламентарії ухвалили документ в першому читанні. Головуючий на засіданні Олександр Лавринович звернув увагу на те, що документ дуже простий і чітко прописаний, тож запропонував підтримати його в цілому. Отож 352 голосами проект змін ухвалено. Ще більше 375 голосів набрали зміни до закону про безпечність та якість харчових продуктів у частині щодо інформування громадян про наявність у харчових продуктах ГМО. За словами Андрія Павловського, передбачається розширити перелік показників маркування продуктів, додавши позицію про вміст цих організмів.
Народні обранці внесли до порядку денного і розглянули проект закону про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради. Не так давно Конституційний Суд визнав неконституційним подібний законопроект. Однак народні обранці наголошували, що такий документ необхідний. Адже нині кожен чиновник у Києві чи в регіонах відмовляться співпрацювати з членами парламентських комісій, аргументуючи це тим, що закону, який регламентує їх діяльність, немає. За ухвалення проекту закону проголосувало 370 парламентаріїв. Вони намагалися ухвалити документ в цілому, однак народний депутат Юрій Ключковський наполягав на необхідності внести правки стосовно діяльності спеціальних комісій. Тож документ вирішено доопрацювати і поставити у порядок денний на наступний тиждень першим.
Затим Олександр Лавринович поінформував, що представники двох фракцій — БЮТ і «НУ—НС» — вимагають перерву. Не розходячись із сесійної зали, депутати заслухали заяву Романа Зварича, який повідомив, що дві сили наполягають, щоб першочергово на засіданні розглядалося питання про внесення змін до законів про вибори Президента. Мовляв, це необхідно, щоб вибори глави держави, які ось-ось відбудуться, не визнали неправомірними. Однак це питання потребувало включення до порядку денного. А більшість у залі цю ідею не підтримали.
Отож парламентарії перейшли до заслуховування звітів ТСК. Перший виступив Олександр Скибінецький з інформацією про роботу тимчасової спеціальної комісії з питань реформування Служби безпеки України та його законодавчого забезпечення. Парламентарії підтримали постанову про заслухання цього звіту. Тоді із доповіддю виступив Равіль Сафіуллін з інформацією про перевірку дотримання законодавства про проведення реконструкції національного спортивного комплексу «Олімпійський».
Він повідомив, що на зведення цього комплексу вже виділено 850 млн. грн. А також поінформував про порушення деяких термінів виконання будівельних робіт. Комісія не встигла дослідити повністю всі питання та і зведення комплексу триває. Тож, ухваливши постанову про заслухання звіту, парламентарії продовжили роботу ТСК ще на півроку. Продовжили і роботу ТСК з питання розслідування фактів порушення посадовими особами державних адміністрацій Київської області Конституції і чинного законодавства при наданні та переоформленні прав на земельні ділянки.
Пізніше, на прохання п’яти фракцій, вирішено було внести до порядку денного проект змін до деяких законів для підтримки агропромислового комплексу в умовах фінансової кризи. Як поінформувала народний депутат Катерина Ващук, документ спрямований передусім на підтримку тваринництва, яке занепадає. Для цього пропонується фінансувати окремим рядком у державному бюджеті розвиток великої рогатої худоби. Це необхідно зробити, аби селяни не вирізали корів.
А на початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження свого колегу Миколу Азарова.