Організація торгівлі і якість товарів, які продаються в миколаївських супермаркетах, далекі від вимог чинного законодавства. За даними Миколаївського управління у справах захисту прав споживачів, 27 порушників притягнуто до адміністративної відповідальності й покарано штрафами, на підприємства накладено адміністративно-господарські штрафи в сумі понад 80 тисяч гривень.
Порушення типові для більшості супермаркетів: відсутність інформації про склад продукту, його якість і безпеку, умовчання про постачальника і його місцезнаходження. Грішать магазини й тим, що частенько пропонують залежані товари, котрі не відповідають вимогам нормативних документів. Приміром, у магазині «Сільпо» ТОВ «Фоззи Юг» жваво торгували цукром, виробленим на Шепетилівському цукрозаводі. Більше ніякої інформації про цей продукт не було. Перевіряльники також зняли із продажу сумнівний коньяк під назвою «Французький бульвар» виробництва Одеського коньячного заводу з осадом на дні пляшок. Не міг не насторожити й дивний пряник «Ніжний» виробництва ТОВ «Кондитерська фабрика «Десна» — вологий, потрісканий, нерівномірно покритий глазур’ю. Невдалу партію зняли з продажу.
Не судилося потрапити на стіл покупців і в’яленій щуці без будь-яких розпізнавальних знаків: хто в’ялив цю рибу, де й коли, в документах зазначено не було. Через відсутність відповідної інформації про ароматизатори в йогуртах «Лісова ягода» виробництва ЗАТ «Тернопільський МЗ» ця продукція також була знята з продажу. Перевіряльники позбавили покупців гранатового напою виробництва ВАТ «Білгородський МК», на увпаковці якого замовчувалась інформація про назву ароматичних речовин. Така само сумна доля спіткала й тістечка виробництва ПП Цегельний: виробник не повідомив про наявність у ласощах ароматизаторів і барвників. Перевіряльники зняли з продажу й філе пангасіуса — на стікері магазину були відсутні дата виготовлення, харчова та енергетична цінність продукту, дані про постачальника риби і його адреса. Навіть дитяча «Каша із семи злаків» грішила відсутністю потрібної інформації для споживача: на упаковці не було зазначено адреси імпортера.
Купуючи продукти, не варто сподіватися на перевіряльників: вивчивши пропоновану інформацію, висновок можна зробити й самим.
 
Миколаїв.