Ранкове засідання 15 грудня
Верховна Рада прийняла в цілому Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», збільшивши кошти на боротьбу з грипом з 200 мільйонів гривень (як це передбачалося прийнятим у першому читанні законопроектом) до 608 мільйонів. За таке рішення проголосували 246 депутатів із 432 зареєстрованих у залі. Не голосувала в повному складі фракція Партії регіонів. Голоси дали БЮТ — 152, «НУ—НС» — 45, КПУ — 27, Блок Литвина — 19, позафракційні — 3.
Гроші депутати планують взяти з понадпланових надходжень Нацбанку: джерелом покриття витрат пропонується визначити надходження від перевищення кошторисних доходів над витратами НБУ поточного року, які частково повинні зараховуватися до загального фонду державного бюджету. Регіонали не бажали голосувати за цей законопроект, вважаючи, що за час, який залишився до кінця року, освоїти та використати ці кошти за призначенням буде неможливо.
Перед розглядом законопроекту Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович повідомив, що бюджетний комітет не розглянув його через відсутність кворуму. Це підтвердив і голова бюджетного комітету Микола Деркач. Однак пропозиції до законопроекту можуть бути розглянуті безпосередньо в сесійному залі, оскільки апарат парламенту підготував відповідні документи. Документом передбачається, що з 608,2 мільйона гривень, виділених на боротьбу з епідемією грипу, 330,2 мільйона гривень отримає Міністерство охорони здоров’я, а 277,9 мільйона буде надано як субвенцію місцевим бюджетам. Контроль за використанням коштів покладено на профільний парламентський Комітет із питань бюджету.
Ще одним ухваленим у цілому законопроектом про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік» збільшено фінансування правосуддя. За таке рішення проголосували 372 депутати з 434 зареєстрованих у залі. Документом пропонується збільшити на 124,3 млн. грн. видатки по головному розпоряднику бюджетних коштів — Державній судовій адміністрації України, спрямувавши їх на забезпечення належних умов здійснення правосуддя в поточному році та погашення кредиторської заборгованості за 2008 рік. Джерелом покриття додаткових бюджетних видатків передбачається визначити державні запозичення.
У порядку денному парламенту також було заплановано розгляд проекту закону про Державний бюджет України на 2010 рік. Однак проект не надійшов від уряду до парламенту. «Тому не маємо, що розглядати, оскільки Кабінет Міністрів не виконав свою конституційну функцію», — сказав О. Лавринович.
 
***
У цілому також ухвалено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» (349 «за»). Закон, зокрема, спрямовано на зменшення кількості видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. Передбачається скасувати ліцензування лише тих видів господарської діяльності, здійснення яких не порушує основних принципів державної політики у сфері ліцензування, не загрожує життю та здоров’ю громадян, навколишньому природному середовищу та безпеці держави.
Потім парламент розглянув законопроекти щодо соціальної захищеності інвалідів. Проект змін до деяких законів України щодо забезпечення інвалідів автомобілями прийнято в цілому. Йдеться про право родини користуватися автомобілем інваліда після його смерті навіть якщо авто було отримане як гуманітарна допомога чи видане через органи соціального захисту. За чинним законом родині інваліда, щоб після його смерті залишити автомобіль у власності та користуванні, доводилося заплатити значний податок та митні збори, що часто навіть перевищувало вартість самого авто.
Проект закону про доповнення до Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів», ухвалений у першому читанні, передбачає право інваліда на безкоштовну стоянку для автомобілів. Згідно із законопроектом, власники майданчиків для стоянок зобов’язуються забезпечувати виділення та облаштування спеціальних місць для стоянки автомобілів інвалідів (в обсязі 10 відсотків загальної кількості, але не менш як одне місце).
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.