Спеціальна комісія розслідуватиме інцидент, який мав місце біля будівлі Національного банку України. Нагадаємо, 26 лютого пізно ввечері сталася сутичка між правоохоронцями та мітингувальниками. Представники «Фінансового майдану» під час пікету розгорнули намет. Міліція за допомогою бульдозера намагалася його прибрати. Почалася штовханина і, як стверджують активісти, правоохоронці застосували до них силу.
«Коли розпочався дощ, ми поставили намет, щоб люди змогли сховатися. Міліція вимагала прибрати його, активісти відмовилися. Згодом приїхали кілька машин із бійцями Національної гвардії. Вони били всіх підряд. Одному хлопцю зламали щелепу. Чотирьох чоловік госпіталізували», — розповів «Голосу України» один із організаторів пікету Олександр.
Однак дещо іншої думки правоохоронці. Зокрема, прес-служба ГУМВС в місті Києві на своєму офіційному сайті повідомила, що правоохоронці не застосовували заходів фізичного впливу до громадян. «Аби не допустити протиправних дій, військовослужбовці Національної гвардії України розмежували громадян. Крім того, комунальні служби отримали можливість виконати свою роботу — прибрали барикади та вивезли їх із центру міста», — йдеться у повідомленні.
Однак у прес-службі МВС зазначили «Голосу України», що нині зарано говорити про винних у інциденті. «Призначено службове розслідування. Результати оприлюднимо протягом наступних двох діб. За останньою інформацією, керівника міліції Печерського району столиці уже звільнено з посади, його заступника з громадської безпеки — відсторонено до висновків спеціальної комісії. Розбиратися з усім будуть заступники глави МВС Ека Згуладзе і Сергій Яровий», — пояснили там.
На своїй сторінці у Фейсбуку очільник МВС Арсен Аваков повідомив, що, за результатами спілкування з активістами, він вважає необхідним розділити реальних мітингувальників — людей із проблемами, які привели їх під Нацбанк, і тих, хто за їхніми спинами намагається дестабілізувати і без того непросту ситуацію. «Людьми, які прийшли під Нацбанк, потрібно займатися! Буду звертатися до голови НБУ, міністрів економічного блоку уряду, щоб створити робочу групу і шукати рішення питання — не виходить у Нацбанку, значить, у парламенті», — наголосив він.
А. Аваков сказав про готовність надати офіс МВС як майданчик для консультацій. Він також звернувся до громадян, які прийшли з протестом під Нацбанк, із закликом ставитися з розумінням до пересторог з боку правоохоронців. Глава МВС запевнив, що міліція зробить все для забезпечення порядку навколо мітингу і захисту його від провокацій, аж до розв’язання кризи.
Нагадаємо, що активісти «Фінансового майдану» виступають проти різкої девальвації гривні та вимагають від влади законодавчо зафіксувати курс валют на момент укладення кредитних договорів.