Учора в столичному Голосіївському парку імені Максима Рильського відбулася акція «Забудовники, забирайтеся геть!». Громадські активісти зламали незаконний паркан, за яким мав постати триповерховий ресторан (на знімку).

Утім, якщо бути відвертими, то київські парки і сквери давно стали ласим шматком для усіляких забудовників. Приміром, усі добре пам’ятають, як у Дарниці за одну ніч пустили під пилу цілий масив віковічних сосен. І хоча завдяки широкому розголосу будівництво там не розпочали, утім ніхто не поспішає й відновлювати зелені насадження.

Нависла загроза й над багатьма дніпровськими островами, які фактично є легенями столиці. Так, недавно була чергова презентація плану забудови цих островів, зокрема, і Жукового. А це, як зазначають екологи, завдасть непоправної шкоди не лише людям, а й фауні.

— Жуків острів — це природний коридор для птахів, які перелітають із Європи до Азії та в зворотному напрямку, прокоментувала ситуацію голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. — Вони там зупиняються на перепочинок. Це вже тисячолітній досвід і їх не попередиш, що тепер там не можна сідати. Тож птахи змушені будуть або скорочувати свій перепочинок, або сідати на сусідні поля, де є інші загрози, — пестициди, приміром. У такому разі птахи можуть взагалі загинути.

Ще однією проблемою Тетяна Тимочко називає плани наших керманичів зробити у Біличанському лісі так звану силіконову долину. У всіх цивілізованих країнах такі центри наукових технологій розбудовували на пустирях, у віддалених місцинах, а в нас для цього хочуть вирубати ліс.

До слова, як не дивно, а грішать розбудовою у зелених зонах часто-густо й святі отці — у Києві за останні роки чи не в кожному парку і сквері постали церковні споруди.

І таких прикладів бездумної забудови рекреаційних зон можна наводити безліч. Якщо взяти мапу Києва 30-літньої давнини і нинішню, то замість найзеленішої столиці маємо фактично місто-пустелю.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.