Вечірнє засідання 3 грудня
На початку засідання парламентарії ухвалили в першому читанні проект змін до Закону «Про дипломатичну службу». За словами автора законопроекту народного депутата Бориса Тарасюка, цим документом пропонується регламентувати правовий статус та порядок присвоєння і позбавлення дипломатичних рангів, визначити чіткий перелік органів, що входять до системи дипслужби та перелік посад, уточнити критерії та порядок добору на дипломатичну службу, порядок призначення на дипломатичні посади і звільнення з них.
Далі Верховна Рада перейшла до повторного розгляду повернутого Президентом законопроекту «Про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет на 2009 рік», який передбачав виділення Міністерству охорони здоров’я 1 мільярда гривень на антигрипозні заходи. Президент, зокрема, пропонував, щоб додаткові кошти було залучено не за рахунок перерозподілу доходів Національного банку, яких насправді немає, а за рахунок збільшення державних внутрішніх запозичень та відповідного збільшення державного боргу і дефіциту державного бюджету. Разом з тим голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Микола Деркач зазначив, що 2 грудня Кабінет Міністрів подав на розгляд Верховної Ради пропозиції стосовно зменшення видатків на антигрипозні заходи з 1 мільярда гривень до 608 мільйонів 216 тисяч гривень, проте через відсутність кворуму засідання Бюджетного комітету не відбулося. Відтак прогнозованими були й негативні результати повторного подолання вето Президента на цей закон — «за» проголосували лише 227 народних депутатів.
Не зумівши подолати вето глави держави на урядовий законопроект, Верховна Рада перейшла до розгляду альтернативного, внесеного народним депутатом Миколою Азаровим. Зазначений проект змін до Закону «Про Державний бюджет на 2009 рік», зокрема, передбачає виділення 10 мільйонів гривень для фінансування заходів із запобігання поширенню грипу Міністерству охорони здоров’я та ще 100 мільйонів гривень субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на фінансування аналогічних заходів. Більшість народних депутатів вирішили, що до кінця року цих коштів має вистачити, тож у першому читанні цей законопроект підтримано 416 голосами. Також ухвалено рішення про підготовку цього документа до другого читання за скороченою процедурою.
Наприкінці засідання парламентарії розпочали розгляд законопроекту про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти та до його завершення встигли розглянути 126 поправок.