Денне засідання 4 грудня
Після оголошення депутатських запитів народні депутати заслухали звіт міністра праці та соціальної політики Людмили Денісової та голови правління Пенсійного фонду Олексія Зарудного щодо виконання законів України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» та про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік». Міністр акцентувала увагу на тому, що пенсіонери отримують підвищені виплати вчасно, а відповідні відомості друкуються без затримок. Крім того, за її словами, на виконання закону потрібні 8,2 мільярда, а наступного року більше 70 млрд.
Однак ці цифри викликали сумніви у регіоналів, і вони назвали політику уряду антинародною.
«Я не вважаю, що політика уряду антинародна. Тільки пенсії за час нашого уряду збільшені на 60%», — відреагувала на закиди Л. Денісова. Вона запевнила, що уряд виконує ухвалений Верховною Радою закон щодо підвищення соціальних стандартів, відповідно до якого пенсії багатьох пенсіонерів зросли лише на... 60 копійок. Водночас, за її словами, уряд днями на 20 відсотків збільшив виплати інвалідам війни. І запевнила: якщо будуть фінансові можливості — соцстандарти підвищуватимуть.
Проте її оптимізм знову розвіяли регіонали. Народний депутат Михайло Папієв зазначив, що за листопад уряд не доплатив від 75 до 150 гривень соціальних виплат. А Владислав Лук’янов заявив, що на «ганебні пенсії», які навіть менші за «реальний прожитковий мінімум», неможливо прожити. «Такої соціальної ганьби країна ще не бачила», — заявив голова Комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара. Він зазначив, що плановані прожитковий мінімум 960 грн. і мінімальна зарплата 744 грн. — суперечать законодавству, оскільки остання має бути більшою. Голова профільного комітету запропонував підтримати відставку міністра праці та соціальної політики Людмили Денісової.
У свою чергу, голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний акцентував увагу на тому, що у пенсіонерів немає підстав для хвилювання, і належні виплати вони отримають у встановлені терміни.
А голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич і бютівці, зокрема Остап Семерак і Дмитро Ветвицький, запевняли, що уряд виконує пенсійне законодавство, а у рік фінансової кризи поповнювати бюджет і підвищувати соціальні стандарти дуже важко. Крім того, підстав для відставок немає.
З чим не погодився комуніст Петро Цибенко. «Як може міністр агітувати проти підвищення соціальних стандартів? — обурювався він. — І відстоювати встановлення пенсії людині, яка втратила працездатність, у 507 гривень?!» Водночас він розкритикував сам звіт міністра соціальної політики та праці.
Парламентові не вистачило голосів (150 «за»), щоб зажадати від Президента України внести у Верховну Раду подання на звільнення Володимира Стельмаха з посади глави Нацбанку.
Під час перерви регіонал Микола Азаров заявив, що питання про відставку міністра праці та соціальної політики Людмили Денісової «не знято з порядку денного». За його словами, Партія регіонів не порушувала питання відставки міністра через те, що воно не було внесено до порядку денного засідання.
Після перерви народні депутати розпочали розглядати у другому читанні проект про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти.
Законопроект, зокрема, передбачає спрощення процесу державних закупівель, створення умов для дієвої прозорості і доступності надання та отримання інформації про державні закупівлі на основі європейського досвіду (розміщення інформації щодо держзакупівель на веб-сайтах замовників та в державному офіційному бюлетені з питань державних закупівель уповноваженого органу). А також встановлення вартісної межі, починаючи з якої застосування закону є обов’язковим: для товарів і послуг, якщо вартість закупівлі дорівнює або перевищує 100 тисяч гривень, а для робіт — 300 тисяч гривень (500 тисяч гривень — при закупівлі за кошти підприємств). Під час підготовки законопроекту враховані пропозиції, які надходили від громадських організацій, зокрема Асоціації міст України та громад тощо.
На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження своїх колег Володимира Бондаренка, Юлію Ковальову і Святослава Олійника.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.