Ранкове засідання 3 грудня
Учорашнє сесійне засідання розпочалося з розгляду низки законопроектів, які повернуто Президентом. Зокрема, глава держави застосував право вето до закону «Про внесення змін до законів України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» та «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби». 
За словами першого заступника глави секретаріату Президента Олександра Шлапака, цей закон, який передбачає збільшення ставок акцизного збору на тютюнові вироби, не може бути підписаний, оскільки внаслідок цього сума акцизного збору в ціні однієї пачки сигарет без фільтра буде орієнтовно у 4,3 разу вища, ніж у Росії, а сигарет з фільтром — у 3,3—3,8 разу вища. На думку Президента, це створює ризик збільшення надходження в Україну контрабандної продукції, що може призвести до скорочення виробництва в Україні. Також Президент не погоджувався із пропозицією про виключення із закону про держбюджет на 2009 рік статті 57, яка встановлює, що обласні районні ради під час затвердження відповідних бюджетів мають виходити з того, що середньомісячна зарплата працівників виконавчого апарату ради не повинна перевищувати розмір заробітної плати працівників апарату відповідної держадміністрації.
Заступник голови Бюджетного комітету Олег Ляшко у відповідь наголосив, що з 1 січня 2010 року Російська Федерація підвищує акцизи на тютюнові вироби на 30 відсотків, а Молдова — на 40. Тож, «якщо ми зараз не піднімемо акцизи в Україні, у нас знову будуть найдешевші цигарки в Європі». Крім того, О. Ляшко зазначив, що тютюнові компанії, не чекаючи підвищення акцизів, уже на 1—2 гривні збільшили ціни на цигарки, тож замість бюджету ці кошти йдуть до кишень тютюнових баронів. Завершуючи свій виступ, О. Ляшко повідомив, що Бюджетний комітет пропонує частково підтримати пропозиції Президента та ухвалити нову редакцію закону. Однак наступне голосування показало, що цю пропозицію підтримали лише 211 народних депутатів, тож законопроект про підвищення акцизів на тютюнові вироби скасовано.
Така само доля спіткала ухвалений Верховною Радою закон «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби та вироби медичного призначення». Президент, повертаючи його до Верховної Ради, зазначив, що запровадження мораторію може призвести до зникнення з обігу в Україні окремих видів лікарських засобів, появи на ринку фальсифікованих ліків, поширення контрабанди та фактично зруйнує ринок медпрепаратів. Окрім того, законопроект не враховує, що близько 75 відсотків лікарських засобів, які використовують українські споживачі, — іноземного виробництва, а майже 90 відсотків вітчизняних медичних препаратів виготовляються з імпортованої сировини, і це означає, що ринок ліків безпосередньо залежить від валютного курсу. У зв’язку з цим О. Шлапак нагадав, що станом на 1 липня 2008 року (саме за цінами, що склалися на цей період, пропонувалося реалізувати медикаменти) долар коштував 4,85 гривні, тоді як на кінець жовтня 2009 року, коли ухвалювався цей закон, вартість долара зросла до 8 гривень. Тож набрання цим законом чинності неминуче призведе до втрати обігових коштів підприємств, скорочення обсягу та асортименту ліків. Наприклад, за словами 
О. Шлапака, для фармкомпанії «Дарниця» стане нерентабельним виробництво близько 80 відсотків найнеобхідніших препаратів.
Співдоповідач, голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Юрій Гайдаєв зазначив, що ціни диктують півтора десятка дистриб’юторів, котрі контролюють до 80 відсотків ринку лікарських засобів. Як наслідок, майже у кожній третій аптеці під час перевірок зафіксовано значне перевищення цін, і це при тому, що про такі перевірки було повідомлено заздалегідь. А це, на його думку, означає, що «в нас немає ринку, а є базар, де хто яку хоче, таку ціну й ставить. Тому й маємо ситуацію, коли у двох розміщених поряд аптеках ціни на медикаменти можуть відрізнятися у півтора разу». Відтак він закликав народних депутатів подолати вето Президента. Однак цю пропозицію підтримали лише 218 народних депутатів, тож цей законопроект також відхилено.
У першому читанні ухвалено законопроект про економічні засади поводження з окремими видами майна та законопроект про посилення відповідальності за реалізацію неповнолітнім та за незаконну реалізацію алкогольних напоїв і тютюнових виробів. У цілому як закон ухвалено зміни до Закону «Про наукову та науково-технічну діяльність» стосовно зарахування навчання в докторантурі до стажу наукової роботи.
У першому читанні ухвалено і законопроект про внесення змін до закону про держбюджет на 2009 рік, який стосується фінансування правосуддя. Зокрема, у зв’язку з підвищенням витрат на поштові відправлення, зв’язок, комунальні послуги цим документом передбачено виділення державній судовій адміністрації додатково 124,3 мільйона гривень. Також у першому читанні ухвалено проекти постанов про внесення змін до постанови парламенту «Про заснування соціальних стипендій Верховної Ради для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей» та про внесення змін до постанови «Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради студентам вищих закладів освіти».
На початку засідання голувуючий привітав із днем народження народного депутата Олега Ляшка.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.