Жителі села Малашівців у Зборівському районі Тернопільської області заблокували в’їзд на сміттєзвалище. На дорозі, що до неї веде, поставили шлагбаум і насипали гору піску.
Як повідомляє прес-служба Тернопільської міськради, з жителями прилеглих до полігона населених пунктів була домовленість, що сміття возитимуть ще принаймні два тижні. Хоча цей термін ще не минув, в’їзд на смітник заблокували. Селяни пояснюють свої дії тим, що не довіряють облраді. Вони впевнені, що й через два тижні сюди возитимуть сміття. Водночас офіційно Малашевський смітник закритий для використання ще 1997 року. Він розташований у другому поясі зони санітарної охорони Верхньо-Івачевського водозабору, звідки поставляється вода для Тернополя. Існує загроза потрапляння забруднюючих речовин з поверхні смітника у продуктивний водоносний шар. Крім того, смітник у буквальному значенні слова отруює життя прилеглим до нього селам. Тому з 1 серпня селяни перекрили до нього дорогу й блокували її майже два місяці.
Розв’язати проблему вивезення сміття допоможе Кабмін, який пообіцяв Тернополю придбати сортувальну лінію. За словами Юрія Чижмаря, потужність лінії становить 100—120 тисяч тонн на рік, що на 100% забезпечить потреби Тернополя. Сортування сміття дасть змогу на 30% зменшити кількість сміття, що його вивозять на смітник. Вартість лінії — 14 мільйонів гривень, передає УНІАН.