Ранкове засідання 2 грудня
Народні депутати продовжили розгляд поправок до закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента. Однак жодна з них так і не була ухвалена. Так само були відхилені й окремі статті законопроекту.
На думку одного з авторів поправок Валерія Писаренка (фракція БЮТ), за таких умов це буде закон, якому за абсурдністю не буде рівних. А за словами «нунсівців» Романа Зварича та Юрія Кармазіна, парламент взагалі не може ухвалювати якісь рішення до прийняття нової редакції Регламенту. «Ми витрачаємо державний час і кошти, — сказав Ю. Кармазін. — Чим ви зараз керуєтесь, перетворючи засідання на фарс? Ви керуєтесь скасованим Регламентом».
Депутат нагадав, що 26 листопада Конституційний Суд визнав закон про організацію і порядок діяльності та Регламент Верховної Ради такими, що не відповідають Конституції. Тож вони втрачають чинність з дня ухвалення цього рішення.
Саме тому, наголосив парламентарій, я пропонував ухвалити постанову про тимчасовий Регламент. «Ви не хочете цього робити і зараз гробите закон на підставі неіснуючих норм», — закидав Юрій Кармазін головуючому на засіданні Першому заступнику Голови Верховної Ради Олександру Лавриновичу.
Тож перший заступник глави парламенту поставив на голосування пропозицію «нунсівців» — припинити пленарні засідання і не проводити їх до того часу, поки Верховна Рада не ухвалить нову редакцію Регламенту. Але «за» проголосувало лише 29 народних обранців.
Розгляд цього питання депутати продовжили й після короткої перерви.
Щоправда, і після неї жодна поправка не здобула підтримки. На що один із авторів поправок до законопроекту Іван Заєць («НУ—НС») зауважив, що це схоже на змову двох фракцій.
Враховуючи результати голосування, президентський законопроект вважається відхиленим. Однак, на думку деяких депутатів, це не вплине на виборчий процес, адже він унормований чинним законодавством.