Ранкове засідання 1 грудня
На початку пленарного засідання головуючий, Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович, привітав депутатів і співгромадян із 18-ю річницею ухвалення українським народом рішення про незалежність нашої держави на всеукраїнському референдумі.
Після виступів від фракцій депутати ухвалили рішення заслухати першим питанням на пленарному засіданні парламенту в п’ятницю, 4 грудня, звіт міністра праці та соціальної політики і голову Пенсійного фонду про виконання закону про підвищення соціальних стандартів. За таку пропозицію комуніста Адама Мартинюка проголосували 393 депутати.
Наступним результативним рішенням стало подолання народними депутатами вето Президента на закон «Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України». За подолання вето проголосували 384 з 442 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі, пропозицію глави держави скасувати цей закон підтримали лише 33 парламентарії.
А ось подолати вето Президента на закон про внесення змін до Бюджетного кодексу України не вдалося. За пропозицію бюджетного комітету перенести повторний розгляд нової редакції кодексу на наступну сесію парламенту проголосували лише 205 депутатів. За подолання вето глави держави на цей закон проголосували 199 депутатів. Таким чином закон вважається скасованим.
У другому читанні ухвалено законопроект про внесення змін до закону «Про державний реєстр виборців» щодо статусу та повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців (231 «за»). До закону було внесено багато поправок від народних депутатів, які знімають недоречності у законодавстві з метою не допустити фальсифікацію виборів. Частину з поправок було підтримано, частину — ні. Однак після результативного голосування у другому читанні депутати почали стверджувати, що в результаті внесення запропонованих змін розбалансовано виборчу систему, і це може призвести до ще більших порушень під час виборів. Адам Мартинюк (КПУ) переконував, що депутати ухвалюють подібні закони, коли їх уже не варто приймати, бо це може погіршити ситуацію, а ЦВК не встигне виконати запропоновані зміни. Валерій Писаренко (БЮТ) та Роман Зварич («НУ—НС») пропонували скасувати голосування у другому читанні й відправити законопроект на повторне друге читання. За скасування результатів голосування про ухвалення законопроекту в другому читанні проголосували лише 97 депутатів. Тепер депутатам доведеться доопрацьовувати законопроект до ухвалення в цілому.
Депутати також привітали присутню в парламенті делегацію парламенту Республіки Хорватії на чолі з його головою Лукою Бебичем, яка перебуває з офіційним візитом в Україні.
Вітання з днем народження приймав депутат Владислав КаськІв.
 
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.