Постанова Верховної Ради України

 
25 серпня 2014 року виповнюється 90 років з дня народження генія української прози, романіста Павла Архиповича Загребельного.
Враховуючи визначний вклад у розвиток літературної спадщини видатного українського письменника і громадського діяча, Героя України Павла Загребельного, у збагачення національної духовної скарбниці, утвердження гуманістичних ідеалів, Верховна Рада України постановляє:
1. У 2014 році урочисто відзначити на державному рівні 90-річчя з дня народження Павла Загребельного.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки і проведення заходів щодо відзначення 90-річчя з дня народження Павла Загребельного;
у двотижневий термін після утворення зазначеного організаційного комітету розробити і затвердити план заходів щодо відзначення 90-річчя з дня народження Павла Загребельного, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення.
У плані заходів передбачити:
видання повного зібрання творів Павла Загребельного;
проведення літературних вечорів, круглих столів, книжкових виставок, інших заходів, присвячених літературній та громадській діяльності Павла Загребельного;
проведення у загальноосвітніх та вищих навчальних закладах тематичних читань, присвячених 90-річчю з дня народження Павла Загребельного, та розширення вивчення його творчості;
встановлення, зокрема в селі Солошине Кобеляцького району Полтавської області, містах Києві та Дніпропетровську пам’ятників Павлу Загребельному, а також пам’ятних дощок, пов’язаних з його життям і діяльністю.
3. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і діяльності Павла Загребельного, та сприяти висвітленню державними засобами масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 90-річчя з дня його народження.
4. Запропонувати:
Українському державному підприємству поштового зв’язку «Укрпошта» видати поштову марку, присвячену 90-річчю з дня народження Павла Загребельного;
Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету з нагоди 90-річчя з дня народження Павла Загребельного.
5. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.
6. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
 
Голова Верховної Ради України О. ТУРЧИНОВ.
 
м. Київ, 25 липня 2014 року.
№ 1616-VІІ.