Позачергове засідання 26 листопада

Позачергове засідання Верховної Ради було скликано за ініціативою 151 депутата з фракції БЮТ задля подолання вето Президента на закон про зміни до держбюджету-2009. Ним передбачалося виділення додатково одного мільярда гривень для боротьби з епідемією грипу. Однак одразу фракції БЮТ та «НУ—НС» попросили перерву для проведення консультацій.

 

Заступник голови фракції Партії регіонів Ганна Герман на брифінгу заявила, що регіонали не голосуватимуть за подолання президентського вето, оскільки, на їхній погляд, за місяць до нового року використати мільярд гривень нереально. І ці гроші можуть іти не за призначенням. А коштів, яких уже виділено на боротьбу з епідемією (півмільярда гривень), на думку регіоналів, цілком достатньо. «Ми не голосуватимемо за подолання вето, бо ми все полічили, обґрунтували позицію і представимо її в парламенті. Річ у тім, що частину грошей, які було виділено на подолання епідемії грипу, — не було використано, і невідомо, де вони», — зазначила Г. Герман. Депутат також повідомила, що Партія регіонів пропонуватиме свій законопроект, згідно з яким на грудень цього року рекомендується виділити 200 млн. грн. на заходи для боротьби з епідемією і, за додаткової потреби, закласти додаткові кошти до проекту бюджету на 2010 рік. За словами Г. Герман, із закладених у цьогорічному бюджеті 500 тис. грн. на боротьбу з епідемією використано лише 240 тис. грн.

У свою чергу заступник голови фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський наголосив, що фракція голосуватиме за подолання вето на відповідний закон. «Ми будемо долати вето, бо в цьому законопроекті закладена важлива норма, що всі кошти розподіляються за узгодженням з профільними комітетами, тобто є система взаємного контролю, тому розмови про те, що ці кошти підуть невідомо куди — нерозумні», — зазначив депутат. Заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак, доповідаючи законопроект про внесення змін до держбюджету-2009, зауважив, що Президент підтримує рішення парламенту про виділення додаткового мільярда на боротьбу з епідемією, але в нього інше бачення, де взяти ці кошти. Парламент пропонує включити друкарський станок і надрукувати гроші, а глава держави — збільшити державний борг і запозичити відповідну суму на ринку, а не просто надрукувати гривні.

«Спроба змусити НБУ кредитувати держбюджет є грубим порушенням фундаментальних основ фінансової системи держави і наражає всіх українських громадян на стрімке зростання інфляції, зростання курсу долара щодо гривні та зубожіння людей», — заявив О. Шлапак. Чиновник також стверджував, що цьогоріч відбулося безпрецедентне зростання державного боргу, що використано для прикриття невдалої політики уряду. За його словами, уряд, який на свій розсуд використовував державний борг, міг уже давно використати мільярд гривень на боротьбу з грипом. «Уряд у цій ситуації хоче не грошей, а чергового конфлікту. Головна проблема — не залучення коштів, а ручне управління у їх використанні. У разі подолання вето Президента грошей у держбюджеті не додасться, але додасться проблем і недовіри до влади», — переконував О. Шлапак.

Натомість депутати від фракції БЮТ звинувачували главу держави та його секретаріат у тому, що вони діють за принципом «що гірше для людей, то краще для Президента». «Президентом свідомо блокуються рішення уряду та парламенту для того, щоб грип розповсюджувався далі Україною», — стверджував Сергій Соболєв. А Юрій Кармазін («НУ—НС») пропонував розпочати роботу над створенням власних вакцин проти грипу, а не закуповувати вакцини закордонного виробництва невідомої якості.

Голова Комітету з питань бюджету Микола Деркач зазначив, що пропозиція Президента не містить належного обґрунтування доцільності збільшення видатків за рахунок зростання дефіциту держбюджету та державного боргу, і це може призвести до руйнування фінансової системи держави. Комітет рекомендував парламентові повторно ухвалити закон у цілому, подолавши вето Президента.

У свою чергу Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко (на знімку) навела прогнози Всесвітньої організації охорони здоров’я: епідемія та пандемія грипу поширюватиметься світом. За найоптимістичнішим сценарієм, в Україні буде 34 тисячі смертей, за песимістичним — 240 тисяч. А другу хвилю епідемії прогнозують у другій половині грудня—на початку січня. Тому депутати зобов’язані захистити життя та здоров’я співгромадян, наголосила Ю. Тимошенко. І додала: коли кажуть, що розмови про епідемію — це спеціальна політична істерія, треба почитати, що каже світова спільнота. Наприклад, у США оголошено надзвичайний епідемічний стан. «Потрібен не мільярд, а десятки мільярдів, бо немає в країні достойного реанімаційного обладнання, вік обладнання у лікарнях — 25—30 років», — стверджувала прем’єр. Ю. Тимошенко і також заявила, що Президент свідомо 15 діб не підписував і не повертав до парламенту законопроект про виділення мільярда на боротьбу з епідемією. «Бо є один розрахунок: можливо, епідемія таки розгуляється, буде введено надзвичайний стан і Президент ще принаймні на півроку залишиться при владі, — сказала прем’єр. — Дайте можливість урядові захистити людей». Ю. Тимошенко також стверджувала, що в цьому році перевищено доходи бюджету над видатками, тож гроші є і треба проголосувати за виділення додаткового мільярда.

Депутати не підтримали пропозиції Президента України і не змогли подолати вето — 231 «за» (для подолання вето необхідно набрати 300 голосів). Зрештою, законопроект направили на доопрацювання до профільного комітету (251 «за»).

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.