Депутатів Тернопільської обласної ради перед початком 28-ї сесії зустрічав пікет фармацевтів. Вони вимагали відмовитись від намірів реорганізації комунальної аптечної мережі. Щоправда, пікетували владу в основному керівники аптек, інтереси яких безпосередньо зачіпає реорганізація. 
Що потрібно навести лад у комунальній аптечній мережі, відомо давно. Якщо в 1992 році в області існувало понад 150 аптек, то нині лише ледь більше 60. Чимало з них штучно доведено до банкрутства, а на їхньому місці з’явилися приватні аптеки колишніх керівників або їхніх родичів. Свіжий приклад — комунальна аптека в Кременці, розташована в центрі міста. Вона має понад 200 тисяч боргів, у тому числі у зарплаті. Обладнання передано приватній аптеці, яка процвітає поруч. Банкрутами визнано низку комунальних аптек у райцентрах Шумськ, Підволочиськ, Заліщики, у місті Скала-Подільська Борщівського району та інших. Подекуди їхні приміщення, які розташовувались здебільшого в центральній частині міст, удалося зберегти в комунальній власності, подекуди в просторих залах уже працюють приватні аптеки. Можна зрозуміти обурення керівників аптек, коли їх позбавляють права на свій розсуд розпоряджатися власністю громади.
Ще один аргумент на користь реорганізації дала епідемія грипу. Лікарські препарати в комунальних аптеках продавали не дешевше, ніж у приватних, а подекуди й дорожче. Між тим в оренді приміщень вони мають значні пільги порівняно з приватними. В комунальних лікарнях — в основному приватні аптеки, часто їхніми власниками є головні лікарі або їхні родичі, тому нерідко пацієнтам настійливо «рекомендують», у якій саме аптеці придбати потрібні ліки.
— Між тим комунальні аптеки могли б скласти гідну конкуренцію приватним, що вплинуло б на зниження цін на лікарські препарати загалом, — вважає голова депутатської комісії з питань охорони здоров’я, материнства й дитинства, ректор Тернопільського медичного університету Леонід Ковальчук. — Нині вони нічим не відрізняються від приватних: самі закуповують ліки, самі встановлюють ціни. При цьому чітко проглядається особистий інтерес керівників аптечних закладів. Якщо зволікати з реорганізацією, то громада позбудеться і тих 60 аптек, що залишилися.
На сесії лунали також пропозиції не поспішати, додатково вивчити питання, можливо, підкоригувати діючу мережу тощо. Однак більшістю голосів (дали їх переважно фракції «Свободи», Партії регіонів і Блоку Литвина) прийнято рішення про створення в області обласного комунального об’єднання «Тернопільфармація». Воно буде юридичною особою, робитиме гуртові замовлення (лише завдяки цьому в комунальних аптеках сподіваються знизити ціни на 15—20 відсотків), встановлюватиме й регулюватиме ціни. Буде більше змоги контролювати якість ліків (відомо, скільки нині фальсифікату), створять рецептурні відділи, єдину централізовану базу даних, певний запас ліків на випадок епідемій. Передбачається, що в лікувальних закладах комунального підпорядкування перевагу матимуть передусім комунальні аптеки.