Ранкове засідання 20 листопада
Після оголошення депутатських запитів Верховна Рада продовжила розпочатий напередодні розгляд законопроекту «Про Державний бюджет на 2010 рік». Оскільки жоден із народних депутатів не наполягав на розгляді поправок, котрі не враховані бюджетним комітетом, то Верховній Раді було запропоновано перейти до постатейного голосування схвалених комітетом поправок.
Однак після цього від імені представників фракцій БЮТ та «НУ—НС» Андрія Кожем’якіна і Олександра Третьякова надійшла заява про оголошення перерви. Проте головуючий Олександр Лавринович заявив, що, оскільки О. Третьяков відсутній у сесійній залі та й загалом не реєструвався, то він не може задовольнити цю вимогу про оголошення перерви. Це призвело до короткострокового блокування трибуни фракцією БЮТ, котре завершилося поданням заяви за підписами Андрія Кожем’якіна (БЮТ) та Руслана Князевича («НУ—НС») з вимогою про негайний розгляд питання стосовно відсторонення О. Лавриновича від ведення сесійних засідань на два дні. Прочитавши цю заяву, О. Лавринович одразу ж виніс це питання на розгляд сесії та передав головування заступнику глави парламенту Миколі Томенку. Проблему було розв’язано за кілька хвилин, коли на табло висвітилося лише 180 голосів за відсторонення О. Лавриновича від ведення засідання.
Відтак Перший заступник глави парламенту продовжив роботу та оголосив до розгляду законопроект про держбюджет на 2010 рік. Через годину, коли було проголосовано усі поправки, з’ясувалося, що жодна із них не здобула не те що 226 голосів, але загалом за їх підтримку голосувало не більше 20 народних депутатів. Після цього О. Лавринович констатував, що, оскільки Верховна Рада не підтримала жодну з пропозицій, котра надійшла до бюджетного комітету, то пропонується в порядку черговості розглянути низку постанов стосовно подальшої долі цього законопроекту. Але вже голосування за першу постанову (А. Александровська та ін.) дало 241 голос «за». Ця постанова передбачає повернення проекту закону про держбюджет на 2010 рік до Кабміну з метою приведення його у відповідність з нормами Конституції та законів України. На це уряду відведено два тижні з часу набрання цією постановою чинності.
Під час наступного обміну думками Сергій Сас (БЮТ) заявив, що відповідно до Регламенту Верховна Рада могла лише повернути цей документ на повторний розгляд до бюджетного комітету, а не до Кабміну. Адам Мартинюк (КПУ), коментуючи заяву про неправомірність повернення законопроекту до уряду, зазначив, що насправді неправомірним було б розглядати законопроект, розроблений на основі неіснуючого законодавства. Олександр Пеклушенко (Партія регіонів) заявив, що уряд або має подати новий проект бюджету, або подати у відставку. Успішної роботи над новим законопроектом побажав уряду і В’ячеслав Кириленко («НУ—НС»), котрий висловив сподівання, що цього разу Кабмін таки зверне більшу увагу на потреби армії. Олег Ляшко (БЮТ) назвав голосування за повернення проекту до Кабміну «змовою Ющенка і Януковича». Щоправда, Лілія Григорович («НУ—НС») звернула його увагу, що за таке рішення також проголосувала і фракція, яка входить до складу коаліції, тож про будь-які змови говорити недоречно.
Підбиваючи підсумки цього обговорення, О. Лавринович зазначив, що. за процедурою, до комітету законопроект повертається тільки «у разі, якщо під час постатейного голосування статті бюджету стають розбалансованими». А оскільки народні депутати не підтримали жодної із пропозицій, то про жодне «у разі» говорити не доводиться, тому й ухвалено рішення про повернення законопроекту до розробника.
Головуючий на початку ранкового засідання привітав із днем народження народних депутатів Романа Зварича, Віталія Калюжного, Володимира Макієнка та Володимира Ярощука.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.