Ранкове засідання 18 листопада

Народні депутати подолали вето Президента на Закон «Про внесення змін до Закону «Про радіочастотний ресурс України» щодо забезпечення ефективного використання радіочастотного ресурсу».
Законопроект, зокрема, передбачає, що підставою для переоформлення ліцензії на користування радіочастотним ресурсом є реорганізація юридичної особи шляхом поділу, виділення і спільна заява суб’єкта господарювання щодо перерозподілу між ними радіочастотного ресурсу. 
 За словами першого заступника глави секретаріату Президента Олександра Шлапака, закон не може бути ухвалений, зокрема через те, що норма про переоформлення ліцензії у разі реорганізації юридичної особи вже визначена чинним законодавством. Крім того, законопроект не встановлює ніяких вимог до новоутворених юридичних осіб щодо їх здатності здійснювати діяльність, пов’язану з використанням радіочастотного ресурсу. Відсутній у документі й порядок переоформлення ліцензії у зв’язку з перерозподілом між суб’єктами господарювання, тож Президент запропонував відхилити законопроект. За таку пропозицію проголосувало лише 38 парламентаріїв. Натомість сесія 380 голосами підтримала документ.
Водночас народні депутати, врахувавши частину пропозицій Президента, 366 голосами ухвалили законопроект «Про нормативно-правові акти».
Потім сесія перейшла до розгляду ратифікаційних питань. Зокрема, ухвалила проект закону про ратифікацію договору між Україною та Сирійською Арабською Республікою про правові відносини і взаємну правову допомогу в цивільних і кримінальних справах.
Після розгляду цього питання фракції Партії регіонів та КПУ зажадали 30-хвилинну перерву. Згідно з Регламентом їм був наданий час на виголошення заяви, яка стосувалася діяльності уряду.
За словами Сергія Рижука (Партія регіонів), уряд Тимошенко реалізує масштабні корупційні схеми з розкрадання державних коштів. «Причому робить це відверто і зухвало», — наголосив він.
Навів депутат і приклади: «Держрезерв закупив 8 тисяч тонн м’яса, 4,3 тисячі тонн тваринного масла, 9 млн. 600 тисяч банок консервів за ціною, у півтора рази вищою за ринкову вартість». За словами парламентарія, закупівлі здійснювалися у «своїх» підприємців. «Таким чином, уряд зі своїми комерсантами зірвав куш у 176 млн. грн.», — сказав він. Та навіть попри це, додав Сергій Рижук, з’ясувалося, що всі ці продукти до державної комори взагалі не надійшли. Депутат констатував: «Якщо мовчати, то, значить, бути невільним співучасником».
Потім сесія ухвалила проекти законів про ратифікацію конвенцій між Україною і Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи. Та між урядом України і урядом Ісламської Республіки Пакистан про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і протоколу до неї.
Схвалена парламентаріями постанова про деякі питання управління майном Верховної Ради передбачає повернення у відання апарату Верховної Ради державного майна, яке забезпечувало діяльність парламенту, що було незаконно відчужене (незаконність відчуження встановлено у судовому порядку). Йдеться про будівлі та споруди пансіонату «Гліцинія» (місто Ялта, смт Ореанда) та земельну ділянку, на якій розташовані об’єкти природно-заповідного фонду України.
Водночас народні обранці привітали з днем народження свого колегу Василя Кравчука.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.