Цьогоріч із карти Тернопільщини зникло чимале село, де ще недавно проживало понад 2,4 тисячі осіб. Негативні демографічні тенденції в області тривають ось уже п’ятнадцять років. Смертність перевищує народжуваність у всіх районах. 
Лише в обласному центрі спостерігається позитивна динаміка. Щоправда, народжуваність у районах почала дещо зростати, хоча спостерігається велика диференціація. Скажімо, в Монастириському районі на світ з’являється майже вдвічі менше малюків на тисячу душ населення, ніж, скажімо, у Кременецькому. Позначається те, що чимало жінок дітородного віку перебувають на заробітках за кордоном.
Населення області на початок року ледь перетягувало за мільйон. Реальної ситуації не знає ніхто. За одними даними, на заробітках за кордоном перебуває понад 50 тисяч чоловік, за іншими — понад 200. Оскільки 95 відсотків з них працює нелегально, то офіційна статистика цього не враховує. Відомо лише, що виїжджають в основному люди молодого й середнього віку, які могли б поліпшити демографічну ситуацію. Більшість із них сподівається все-таки повернутися в Україну. Ті, хто має дозвіл на роботу, навідуються в рідні краї частіше. Подивляться на нашу дійсність і їдуть знову, багато хто - назавжди. Обриваючи коріння, забирають не лише дітей, а й батьків.