Ранкове засідання 6 листопада
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав киян із Днем визволення Києва. Після оголошення депутатських запитів депутат Андрій Парубій зачитав протокол депутатської фракції «Наша Україна-Народна самооборона» щодо відкликання голови фракції Миколи Мартиненка через неналежне виконання своїх обов’язків та суміщення посад керівника фракції і голови парламентського комітету. За словами депутата, за відкликання М. Мартиненка з посади проголосували 38 парламентаріїв, проти і утрималося — 0.
Це повідомлення збурило сесійну залу. Валерій Писаренко (БЮТ) закликав дотримуватися Регламенту і подавати рішення фракції до парламентського апарату, а не зачитувати із зали, щоб оголошення відбулося відповідно до процедури. Депутат запропонував розглянути у першочерговому порядку законопроект про внесення змін до закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом». Оскільки цей документ розроблено урядом з метою імплементації в національне законодавство міжнародних стандартів боротьби із відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванням тероризму відповідно до вимог FATF (Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей).
Олександр Єфремов (Партія регіонів) закликав негайно розглянути зміни до держбюджету-2009 та проект держбюджету-2010. Натомість Анатолій Матвієнко («НУ—НС») заявив, що засідання фракції «НУ—НС» не відбулося у повному складі й голосування за відкликання лідера фракції не проводилося. Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернувся до депутатів із проханням «не втягувати Верховну Раду в розбірки всередині фракції». В. Литвин повідомив, що направив отриманий від фракції «НУ—НС» документ до відома керівнику профільного комітету, заступникам Голови Верховної Ради та керівнику фракції. Але потім отримав нові документи від другої частини фракції і також направив їх відповідно. «Зараз не той момент, щоб займатися розбірками, — наголосив В. Литвин. — Якщо документ буде прийнято в установленому порядку, тоді й буде його оголошено відповідно до процедури». А наразі глава парламенту доручив депутатам від «НУ—НС» між собою визначити, хто у фракції буде старостою.
Адам Мартинюк (КПУ) закликав допомогти уряду виконати закон про зростання соціальних стандартів і негайно проголосувати зміни до цьогорічного бюджету.
Депутати проголосували за те, щоб після розгляду Житлового кодексу перейти до обговорення законопроекту «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом», а також змін до цьогорічного держбюджету. На вимогу фракцій БЮТ і «НУ—НС» головуючий оголосив перерву для консультацій.
«У Верховній Раді відбувається свідоме зволікання із розглядом проекту Держбюджету на 2010 рік», — заявив Голова Верховної Ради і закликав найбільші фракції — Партії регіонів та БЮТ — не блокувати засідання бюджетного комітету. Володимир Литвин заявив, що у дні засідань бюджетного комітету тим народним депутатам, які входять до складу комітету, але не приходять на його засідання, не буде нараховуватися заробітна плата.
Після перерви Борис Тарасюк повідомив про результати службового розслідування робочої групи щодо протоколу фракції «НУ—НС», яке виявило певні порушення. Зокрема, робоча група дійшла висновку, що цей документ підроблений, бо лише вісім депутатів підтримують заміну керівника фракції, до того ж на протоколі немає відповідних атрибутів — документ має підписати голова фракції та його заступники.
Потім народні обранці продовжили обговорення проекту Житлового кодексу в повторному першому читанні.
Доповідач від комітету Володимир Рибак нагадав, що зараз країна користується Житловим кодексом 1983 року, тому ухвалення нового — вкрай необхідне. За його словами, у законопроекті є норми, яких раніше не було в законодавстві, зокрема, про надання соціального житла, переселення людей при знесенні будинків тощо. Комітет запропонував прийняти проект у першому читанні. За це проголосувало 368 депутатів.
Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» представив доповідач Станіслав Аржевітін. Він наголосив, що в разі його неухвалення наша країна може потрапити до списку тих країн, які вважаються у світі небезпечними. Проект розширює перелік суб’єктів фінансового моніторингу за рахунок торгівців нерухомістю, адвокатів, нотаріусів, бухгалтерів, торгівців дорогоцінними металами та камінням та інших, посилює вимоги до фінансових та нефінансових установ у роботі з клієнтами для максимально повного отримання інформації про них та про зміст їх діяльності. До законопроекту надійшло 200 поправок від народних депутатів, із яких більшість враховано. За ухвалення закону в цілому проголосувало 393 парламентарія.
Депутати також прийняли у цілому читанні проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» (щодо забезпечення виплати пенсій та соціальних допомог у підвищеному розмірі) — 246 «за».