Грип підклав свиню Україні. А може, навіть дві. Достеменно нині відповісти на це запитання не можуть ані урядовці, ані лікарі. Учора офіційно визнали: Україна ввійшла у світову пандемічну зону, і в нас починається епідемія Каліфорнійського грипу, або грипу A/H1N1.
Кабмін запроваджує карантин у дев’яти західних областях країни. Про це повідомила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, відкриваючи позачергове засідання Кабміну. Також буде діяти спеціальний режим, який передбачатиме обмеження перевезень людей з цих регіонів в інші області. Окрім того, положення щодо запровадження тритижневих канікул в усіх навчальних закладах стосується всієї України.
Міністр охорони здоров'я Укрїни Василь Князевич запевнив, що в країні буде створено надзвичайну протиепідемічну комісію, вжито протиепідемічних, карантинних заходів. Він закликав населення обмежити відвідування громадських зібрань, не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів.
«Люди помирали лише тому, що не зверталися вчасно до лікарів. Хворі викликали лікаря на п’ятий-сьомий день хвороби, коли вже допомогти людині не можна», — сказав пан Князевич, згадавши численні летальні випадки внаслідок хвороби в західних регіонах України.
Міністр зазначив, що наші медики цілком компетентні в лікуванні грипу A (H1N1). Проте більшість лікарів розгублена. Кажуть, що перебіг тої блискавичної пневмонії не схожий із тим, що доводилося зустрічати досі в практиці. Мовляв, на цей вірус не в змозі подіяти найсильніші антибіотики. Припускають, що це діє якийсь новий невідомий вірус, який убиває імунітет людини. Отож неофіційно медики схиляються до двох версій: «свинячий грип» чи невідома форма атипічної пневмонії.
На знімку: у лабораторії особливо небезпечних інфекцій санітарно-епідеміологічної станції Тернополя продовжують досліджувати кожен випадок гострої респіраторно-вірусної інфекції.
Фото Дарини НАЗАРЧУК.