Сьогодні українці не можуть похвалитися чудовим здоров’ям. На тлі «брудної» екології, бідного раціону харчування, постійних стресів та ослабленого імунітету зростає кількість хронічних захворювань, нас атакують різні інфекції й віруси. Так чи інакше, люди змушені працювати на аптеку. Від можливості придбати потрібні препарати залежить не тільки здоров’я, а часом і життя людини.
Днями Верховна Рада України ухвалила закон про мораторій на підвищення цін на ліки. Виробникам, дистриб’юторам і реалізаторам він не до душі. Головний їхній аргумент: в умовах ринкової економіки управляти галуззю й цінами в ручному режимі неможливо.
Питання цін на ліки намагаються вирішити вже не перший рік — заборонами, обмеженнями, мораторіями та ультиматумами. Політика, що заснована на адміністративному управлінні, призводить до двоякого результату. Ціни на медпрепарати регулюються, а самі медикаменти зникають із наших аптек. Що для хворої людини краще: дефіцит дешевих ліків чи наявність дорогих?
Об’єктивно таблетки й пігулки в Україні стати дешевими не можуть, стверджують експерти. Адже в собівартість фармпродукції входить сировина, обладнання, робоча сила і т. д. Виходить, щоб знизити ціни на ліки, треба перестати платити фармацевтам і робітникам на наших підприємствах? При цьому зважмо, що весь фармакологічний імпорт (готова продукція й сировина) закупається країною за валюту. Зростає її курс, підвищуються ціни на ліки. Ціну формує й аптечна фіксована націнка. Через неї аптекам вигідно реалізовувати дорогі імпортні асортименти, ніж дешевий наш.
На державному рівні затверджено перелік життєво необхідних препаратів. Наявність ліків із цього списку та їхню вартість і повинна регулювати держава. А щоб знижувати ціни, вітчизняному фармвиробникові необхідно дати якісь преференції — податкові, пільгові й т. д.
Учора своє ставлення до Мораторію висловили представники професійних фармацевтичних організацій. На їхню думку, внаслідок прийняття закону варто очікувати збільшення фальсифікату та контрабанди на ятках, в аптеках. У гіршому разі, аптечні кіоски взагалі будуть змушені закритися. Бо ж працювати собі на шкоду охочих немає.
— Це крок до початку медичної, соціальної та епідемічної катастрофи України, — вважає голова Комітету з питань охорони здоров’я Європейської бізнес-асоціації Володимир Ігнатов.
Закиди щодо величезних, кількасотвідсоткових «накруток» на вартості ліків, через що начебто і почалася вся ця кампанія «здешевлення медпрепаратів», пан Ігнатов відкидає. Запевняє: загальна вартість ліків зросла лише на 40 відсотків. А зважаючи на те, що три чверті ринку медпрепаратів у грошовому вимірі є імпортованими, а отже, залежними від курсу долара, іноземні пігулки ще й у певному сенсі подешевшали. «Долар зріс приблизно на 85 відсотків, а ліки іноземного походження лише на 54 відсотки. І на 26 відсотків подорожчали вітчизняні препарати», — пояснив В. Ігнатов.
Представники фармацевтичних організацій переконані: бажання таким «ручним» способом повернути ціни на медпрепарати до рівня липня минулого року є абсурдним. Мовляв, надія на Президента — його «вето» врятує країну від дефіциту ліків.
Ольга Вауліна, Тетяна Градоблянська.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.