Мешканці Херсона, вочевидь, не забули нещодавніх пікетів та баталій, коли торговельники з місцевих ринків перекривали рух на центральному проспекті обласного центру. Тим часом тема вуличної торгівлі й досі залишається актуальною. І, схоже, на черзі — нові акції протесту: до них може призвести невдоволення громадян рішенням Господарського суду області.

 

— Нас знову підштовхують «брати вила» в руки, щоб захищати свої робочі місця. Якщо закриють ринки, куди йти? Підприємства не працюють, навпаки, згортають свою діяльність, а в кожного з нас сім’я, діти, — схвильовано розповідає жіночка за прилавком ринку по вулиці Димитрова у Шуменському мікрорайоні. Разом з чоловіком вони працювали на колишньому комбайновому заводі, разом залишилися без роботи.

Про те саме каже й Олег Іванович — торгувати дрібним сантехнічним реманентом дев’ять років тому лікаря-педіатра, батька трьох дітей погнала на ринок мізерна та ще й невиплачувана зарплата. Обидва продавці підписалися під колективним листом до уряду, Президента та Верховної Ради, на увагу яких розраховують.

Що не продавець, то своя доля. «Повірте, не від хорошого життя стоїмо тут і в спеку, і в мороз!» — запевняють люди.

Не можна сказати, що місцева влада Херсона не бачить цієї проблеми. Навпаки, міська рада відмовилася від звички розганяти продавців з допомогою міліцейських кийків, а ухвалила рішення про створення комунального підприємства, яке об’єднає й упорядкує всю стихійну торгівлю. Мета благородна: люди заспокояться, місця торгівлі набудуть більш-менш пристойного вигляду, а у злиденній міській скарбниці з’являться зовсім не зайві кошти. А головне, вуличні ринки «в законі» дуже зручні для покупців, бо розташовані близько від дому чи зупинки транспорту, і навіть увечері, повернувшись із роботи, завжди можна купити тут картоплю, помідори чи ще якийсь харч. Не всі ж ідуть до супермаркетів, котрі й з’явилися пізніше та й не для покупок нашвидкуруч.

І ось знову привід для протесту: рішення суду про вилучення у комунального підприємства «Херсонський комунальний ринок» земельної ділянки, що означає закриття торговельних рядів. З позовом про це звернулася прокуратура Комсомольського району — в інтересах держави, яку в цій ситуації представляє Херсонська міська рада.

Парадокс, але той факт, що сама міська рада «позов у її інтересах» не підтримала, більше того, у суді просила відмовити прокурору в задоволенні вимог, мабуть, був не досить переконливим.

Окрім того, комунальне підприємство має ще й сплатити понад 40 тисяч гривень. Це зафіксовано в рішенні суду і названо заподіяною шкодою. Для місцевого бюджету — так, наче міська громада винна сама собі. Аргументом для суду, схоже, послужило те, що відведена для роботи ринку земельна ділянка має розмір на 0,12 гектара більший, ніж зазначено в договорі. Але ж, крім паперів, є ще й реальна ситуація: ну стоять продавці на два метри далі, ніж їм виділили. Але ж не без діла стоять! Саме ці місця чи не найбільше облюбовані покупцями, бо тут переважно торгують селяни з навколишніх населених пунктів Білозерського району, котрі привозять на ринок продукцію, вирощену у власних господарствах. Звісно, найперше, чим приваблюють, то це ціною, що нижча, ніж у перекупників та в супермаркетах.

— Скажу відверто: будемо захищати людей, — зазначає, коментуючи рішення суду, заступник міського голови Херсона Юрій Христич, котрий справді багато зусиль доклав до того, щоб упорядкувати роботу ринків. — Не називатиму прізвищ, але є в раді група депутатів, котрим ділянки під ринками не дають спокою.

— Звідси і йде весь «дим», що питання порушується майже на кожній сесії, — додає «багаторазовий» депутат Херсонської міськради Алла Беліченко. — Але ж така правда життя: не працюють заводи, люди знайшли собі роботу за прилавками, тож завдання депутатів — допомогти їм. І будемо це робити.

«Ми цінуємо намагання держави подолати кризу, і нас порадувала прийнята урядом 29 липня нинішнього року постанова, яка рекомендує в разі виявлення облаштованих торговельних місць, де йде торгівля без відповідних документів, для забезпечення захисту споживачів та підприємців утворити тимчасові комунальні ринки, — пишуть у своєму листі працівники Димитрівського та інших херсонських ринків. — Міська влада це вже зробила. Але нам не зрозуміло, яку шкоду ми завдали державі тим, що справно платили всі належні платежі до міської скарбниці? Чому суд виніс таке фатальне для нас рішення?»

Хто їм на це відповість?..

 

На знімку: на Димитрівському ринку.

Фото автора.