До свого свята художній музей зміг показати лише третину картин — для решти не вистачає площі.
Своє 70-річчя відзначив Донецький обласний художній музей — один із найбільших в Україні. Його колекція нараховує 13,5 тисячі творів живопису, графіки, скульптури і декоративно-прикладного мистецтва. Тут представлені роботи відомих українських, російських і зарубіжних майстрів, починаючи з ХVІ століття і до наших днів, а також деякі зразки античного мистецтва. У постійно діючій експозиції — твори Айвазовського, Бенуа, Васнєцова, Голубкіної, Грабаря, Кіпренського, Полєнова, Саврасова, Сєрова, Сурікова, Шишкіна, Яблонської.
Але побачити всі гідні огляду експонати відвідувачі не зможуть навіть у ювілейні дні: музей розміщено на першому поверсі звичайного житлового будинку, і площі катастрофічно не вистачає. До того ж сховища в підвалах не раз заливало водою під час аварій. Обіцянки надати музею окреме приміщення лунають із року в рік, але справа поки що не зрушила з місця.
«Ювілей — це радість зі сльозами, бо це велика відповідальність перед Донецькою областю і країною в цілому, — не приховувала хвилювання директор музею Галина Чумак. — Ми прагнули показати всім нашим відвідувачам ті твори, які вони не бачили тридцять—п’ятдесят років. Ми оновили експозицію, провели ремонт, реставрацію, тобто готувалися дуже відповідально».
На честь ювілею музей отримав від обласної влади 25 тисяч гривень. «У запасниках музею утричі більше творів мистецтва, ніж виставлено, — сказав заступник голови обласної ради Володимир Ішков. — Ми вже три роки займаємося пошуком прийнятного приміщення для музею. Із цією проблемою я зіштовхнувся, коли зателефонувала директор і сказала, що прорвало трубу і один із залів залило водою. Ми сподіваємося, що скоро з’явиться будівля, де ми заберемо кілька поверхів для музею. Потрібен також виставковий зал для наших самобутніх художників».