Ранкове засідання 25 липня

Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту прав дітей. За таке рішення проголосували 277 депутатів.

Доповідач — народний депутат Ірина Луценко — зауважила, що цей законопроект розроблено у зв’язку з оголошенням додаткової мобілізації.

Законопроектом пропонується надати відстрочку від мобілізації чоловікам і жінкам, які виховують трьох і більше дітей, водночас надається змога мобілізуватися за місцем проживання. Це стосується і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

У законі уточнюється визначення віку неповнолітньої дитини — не до 16 років, як у чинному законі, а до 18 років. Від військової служби звільнятимуться чоловіки і жінки, які самостійно виховують дітей до 18 років. Окрім того, пропонується звільнити від мобілізації чоловіків і жінок, які мають дітей-інвалідів першої і другої групи (до 23 років).

Профільний комітет одноголосно підтримав цей законопроект. Кабінету Міністрів та профільним міністерствам доручено упродовж місяця привести свої нормативні акти у відповідність до цього закону.

Верховна Рада розглянула у другому читанні проект закону про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України.

Доповідач законопроекту — один із його авторів Сергій Терьохін  — наголосив, що без цього закону будуть юридичні підстави посадити тих підприємців і керівників підприємств, які не можуть сплатити податки з окупованої території або перевести свій бізнес на материкову частину України.

Головуючий провів сигнальне голосування за законопроект, однак голосів для його ухвалення забракло. Остаточне голосування перенесено на наступний пленарний тиждень.

У першому читанні схвалено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів (232 «за»).

Доповідач і автор законопроекту — Валерій Карпунцов — зауважив, що на сьогодні питання безпеки журналістів, на жаль, не втратили своєї актуальності, і є ганебні факти побиття, викрадення журналістів. «Саме діяльність журналіста сьогодні є «зброєю» і засобом наповнення бюджету через викриття корупції, — сказав депутат. — У рекомендаціях Ради Європи чітко вказано, що держава повинна забезпечити безпеку журналістам шляхом запровадження санкцій».

У законопроекті пропонується ввести спеціальні санкції за погрозу чи насильство до журналіста з боку працівника правоохоронних органів чи посадовою особою, захоплення журналіста, як заручника, погрози, насильство, пограбування, завдання тілесних ушкоджень та інші злочини.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко відзначив, що законопроект розроблено з урахуванням сумного досвіду. Він наголосив, що терористи, які беруть у полон журналістів, повинні підпадати під кримінальну відповідальність. Комітет запропонував прийняти законопроект у першому читанні.

Близько полудня Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов під час пленарного засідання парламенту поінформував депутатів, що отримав листа від Президента України Петра Порошенка з вимогою негайно визначитися з вотумом довіри до Прем’єр-міністра. Глава парламенту повідомив, що дав доручення парламентському секретаріату та Інституту законодавства проаналізувати цю пропозицію. Правники дійшли висновку, що ані в Конституції, ані в законі про Кабінет Міністрів не передбачено інституту вотуму довіри до уряду.

— Очевидно, мається на увазі, щоб Верховна Рада визначилася з заявою про відставку, — сказав О. Турчинов. — За моєю інформацією, заява уже пішла на адресу Верховної Ради з Кабінету Міністрів. Як тільки вона надійде, буде негайно скерована до профільного комітету, і профільний комітет негайно внесе її до сесійної зали. Щоправда, учора заяву Яценюка про відставку з посади прем’єра депутати так і не розглянули.

Глава парламенту також нагадав, що у листі президента наголошується на необхідності невідкладно повернутися до питання про зміни до бюджету та Податкового кодексу, які потрібні для захисту обороноздатності країни та відновлення звільнених територій, допомоги мешканцям визволених міст. О. Турчинов поставив на голосування повернення до розгляду законопроектів про внесення змін до держбюджету-2014 та про ГТС, однак голосів забракло.

Головуючий повідомив про входження відповідно до особисто поданих заяв до депутатської групи «За мир і стабільність» двох народних депутатів — Олега Буховця та Василя Демедюка. Обидва депутати були обрані за загальнодержавним багатомандатним виборчим округом за списком Комуністичної партії України, однак 24 липня вийшли зі складу фракції комуністів. Як відомо, 24 липня Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов повідомив про припинення діяльності фракції КПУ в парламенті сьомого скликання.

Факт

За даними Міністерства соціальної політики, в Україні понад 323 тисяч багатодітних сімей, з яких 248 тисяч виховують три дитини, 49 тисяч — чотири, 17 тисяч — п’ять та більше дітей.