За час бойових дій у Слов’янську вибило шибки у понад 130 будинках і 1140 квартирах. Про це повідомила під час наради заступник міського голови Тетяна Малій. За її словами, у 378 осіб розбиті квартири, у приватному секторі потерпіли загалом близько 1400 будинків. Повністю зруйновані 169 приватних будинків та 190 квартир. «Люди насамперед просять допомогти відремонтувати дах і вставити шибки. В місті — дефіцит будівельних матеріалів: цементу, лісу, цвяхів, цегли, електрокабельної продукції», — зазначила заступник голови.

Нині в місті працюють сапери з усієї України: розміновують громадські будівлі і житло. На часі — дезінфекція приміщень. На нараді з представниками благодійної організації Carіtas Іnternatіonal заступник голови обласної державної адміністрації Олена Петряєва заявила, що Слов’янськ гостро потребує дезінфікуючих та санітарних засобів для обробки будівель і приміщень, які були захоплені представниками «ДНР». Перш за все обробка стосується лікарень, шкіл, будинків культури.

Цими днями до Слов’янська, Святогірська, Красного Лимана йдуть гуманітарні вантажі як із інших регіонів країни, так і від міжнародних благодійних організацій. Гуманітарну допомогу днями привіз регіональний представник управління Верховного комісара ООН у справах біженців Олдріх Андрісек. Він також зустрівся з представниками обласної і міської влади та ознайомився з проблемами тимчасових переселенців. Офіційна кількість таких людей в області — 19 тисяч. 

«Заклейте шибки і відчиніть вікна»

А обласний центр, де ночами тепер лунає потужна канонада, переймає досвід Слов’янська. «Заклейте шибки скотчем навхрест і відчиніть вікна. Ударна хвиля не любить перешкод», — діляться порадами в соціальних мережах донеччани. Судячи з сили вибухів, терористи розташовують важку артилерію у житлових кварталах різних районів міста та обстрілюють аеропорт на півночі і блокпости сил АТО на півдні в районі Оленівки та Мар’їнки.

Снаряди пошкодили 

11 будинків приватного сектору у Петровському районі обласного центру. Один чоловік поранений і доставлений до лікарні. У ніч на п’ятницю від осколочних поранень під час обстрілу загинув мешканець вулиці Чехословацької поблизу аеропорту. В цьому районі отримали важкі осколочні поранення двоє молодих дівчат.

Через обстріли енергетики не можуть проводити роботи з відновлення в електромережах. Через дефіцит електроенергії на аварійну схему енергопостачання переведені чотири донецькі шахти — імені Скочинського, «Трудівська», імені Абакумова та імені Челюскінців. Гірників екстрено підняли на поверхню, видобуток вугілля тимчасово призупинено.

Бойовики підривають мости, щоб не пустити наших військових

Кілька днів поспіль тривають бої між силами АТО та сепаратистами в Горлівці. Українські військові зайняли блокпост у Майорську (селище поруч із Горлівкою) і знищили один укріплений район. За даними прес-центру РНБО, бойовики «неслов’янської зовнішності» розгорнули базу в школі № 48 та замінували територію навколо неї. Щоб не пустити армію далі в місто, терористи вдалися до підривання мостів, які з’єднують райони й селища. Зокрема, підірвано автомобільну дорогу, яка веде на Гольмівський поворот. Через це припинено автобусне сполучення із селищем шахти імені Рум’янцева.

Підірвано й міст, під яким у Горлівці проходять трубо-проводи каналу Сіверський Донець — Донбас. Запасу води для півтора мільйона мешканців Донецька й Макіївки вистачить на кілька днів, зазначили в компанії «Вода Донбасу».