У Донецьку знають, як отримувати тепло від териконів, світло від сонця, а енергію від вітру. Але значна частина мешканців області не знають, що таке гаряча вода чи каналізація.

 

Міжнародний інвестиційний саміт, що проходить у Донецьку вже вдруге, цього року має дві особливості. По-перше, його темою стало енергозбереження в усіх видах і формах. По-друге, на відміну від минулого року, коли на засіданнях було багато представників великого капіталу, тепер неабияку активність виявили невеликі підприємства та місцеві громади. З другого боку, до участі запрошено іноземних та вітчизняних інвесторів, зацікавлених у фінансуванні перспективних інновацій.

Після огляду ярмарку проектів, де представлено сотні ідей і зразків техніки, переконуєшся, що енергію можна отримувати буквально з усього: повітря, сонця, води, сміття тощо. Наприклад, в шахтарському Вугледарі придумали утилізувати тепло шахтних вод, вентиляційних викидів і териконів. Вчені Донецького національного технічного університету пропонують ставити вітряки на породних відвалах, а на шахтних водовідливах споруджувати міні-ГЕС. До того ж усе це передбачається робити на закритих та нерентабельних вугільних підприємствах. Комунальне підприємство «Компанія «Вода Донбасу» представило декілька проектів, серед яких — сонячна фотогальванічна електростанція (як відомо, 80 відсотків у собівартості води становить електроенергія, яка постійно дорожчає). А директор горлівського комунального підприємства «Горсвет» Дмитро Аліфіренко похвалився: на його проект оригінальної вітроустановки у вигляді паруса вже знайшовся інвестор.

Світильники, що не потребують підключення до електромережі; котли, що спалюють сміття і дають тепло; теплі панелі для стін, що дають змогу ледь не зовсім відмовитися від обігріву взимку; баки-накопичувачі, де вода гріється від сонця до 60 градусів, — ці та інші новинки вже сьогодні можуть бути впроваджені в життя. Перешкода лише одна — ціна: приміром, щоб отримувати від сонця 100 кіловатів на місяць, доведеться витратити на сонячні батареї та інше додаткове обладнання 45 тисяч гривень. Якщо споживаєте електроенергії більше — пропорційно зросте і вартість обладнання. Багатьом громадянам це не по кишені.

«Наше завдання як представників регіональної влади — створити майданчик для бізнесу, на якому підприємці мали б можливість знайти потрібних і перспективних партнерів, налагодити ділові стосунки, — заявив голова Донецької облради Анатолій Близнюк. — Для цього ми і проводимо саміт. І ще одна мета: все краще, що у нас є, розповсюдити за межі регіону, щоб передовий досвід могли використовувати в інших областях України. У свою чергу, ми готові перейняти в них досвід».

У перший день саміту відбулося підписання рамкової угоди між урядом України та Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFKO). Ця неприбуткова фінансова установа створена урядами Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції для поліпшення екологічної ситуації у Східній Європі. NEFKO затвердила фінансування проектів в Україні на суму 19 мільйонів євро. Представники корпорації запевнили, що ці кошти надаватимуть у вигляді кредитів під три відсотки річних під реалізацію проектів насамперед у комунальній та в таких сферах, що даватимуть швидкий ефект.

За словами голови Національної агенції з ефективного використання енергоресурсів Сергія Єрмілова, кредити даватимуть під гарантії муніципальної влади. Органи місцевого самоврядування, формуючи тарифи на комунальні послуги, передбачатимуть і частку для погашення кредитів. Водночас, запевнив керівник, тарифи будуть доступні для населення, адже реалізація проектів з енергозбереження дасть змогу заощадити кошти. Крім того, він повідомив про підготовку цільової економічної програми підвищення енергоефективності: нею передбачено, що в 2014 році енергоємність валового внутрішнього продукту країни скоротиться на 20 відсотків. Повинна зрости й частка енергії, що отримується з відновних джерел (нині це становить лише один відсоток усього обсягу електроенергії).

А ось на пряме запитання кореспондента «Голосу України», чи може звичайний громадянин, який не бажає чекати милості від комунальників, претендувати на кредит під три відсотки річних для купівлі, приміром, сонячних батарей або економічного котла для опалення, Сергій Єрмілов заперечив:

— Поки що ми не дійшли до того. Нормативна база для населення лише готується.

— А коли це станеться?

— Думаю, ми вже на шляху. Розумієте, сьогодні 99 відсотків населення отримують централізоване теплопостачання, водопостачання тощо. Якщо буде попит, то ми це створюватимемо.

— Тобто попиту такого немає?

— Немає.

 

Фото Олексія БУДЬКА.