Останніми роками ми були свідками інноваційного застосування зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) як єдиного суспільно-природного ресурсу до здобуття вищої освіти. 
Міністр освіти і науки України Іван Вакарчук виходив з того, що «якщо реформи робити не радикальні — їх можна і не робити. Тому що покращення поганого робить стан справ ще гіршим. Треба робити радикальні реформи. Зрозуміло, робити обережно, щоб «тектонічні зсуви» не натворили зла».
Учителі нашого ліцею, як і колеги з інших закладів, вбачають у цьому не лише суспільний ПОЗИТИВ — така система є спасінням нації, бо кардинально змінює рівень МОТИВАЦІЇ учнів до навчання у бік працелюбства та відповідальності.
Харківська міськдержадміністрація підписала нещодавно нові контракти з директорами шкіл і взяла на себе всі турботи з матеріального забезпечення шкіл, а від директорів вимагатиметься одне — побудова якісного освітнього механізму.
Мовою цифр
Завдяки ЗНО цьогорічного формату 243 випускники фізико-технічного ліцею стали студентами 42 університетів України, у тому числі 16 київських, семи харківських, трьох одеських, трьох дніпропетровських університетів. З них 22 ліцеїсти стали студентами Національного технічного університету «КПІ», а восьмеро — Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка. Вони представляють вісім цьогорічних випускних класів. Крім того, 96 наших ліцеїстів увійшли до студентської когорти свого міста — вступили до п’яти херсонських ВНЗ.
Володимир БЄЛИЙ, заступник директора фізико-технічного ліцею.
Херсон.