такий життєвий девіз Олександра Васильовича Чугая, директора Краснолиманського фермерського господарства «Дар’я», доброго і щедрого друга Всеукраїнської школи журналістського мистецтва «Голос молоді».
Прагнення відроджувати сільське господарство і тваринництво у рідному краснолиманському краї стало сенсом життя Олександра Чугая. З дитинства він бачив красу і багатство природи: ліс, землю і водойми. Не міг залишатися байдужим у 90-ті до розрухи-банкрутства і не розгубився, коли залишився не при справах після розвалу рибоводного господарства. Та коли б не нещастя, не було б і щастя.
... Сапка, лопата — золоті руки, кмітливість і впевненість досягти позитивних результатів — це все, що мав Олександр десять років тому. Сьогодні фермерське господарство «Дар’я» технічно оснащене і дарує щорічно гарний врожай пшениці, кукурудзи, соняшнику, гречки (з 1 га — 50 ц зерна...), крім цього, торік 240 т риби. З кожним роком намагаються придбати необхідну нову техніку. На сьогодні відновлено складські приміщення для збереження врожаю. Усі ці успіхи — завдяки дружному згуртованому колективу, в якому усі трудяться наполегливо і з любов’ю до землі. Здавалося б, усе радісно, та є і свої труднощі. Олександр Васильович вважає, що сьогодні необхідні ефективна державна цінова політика і планування зі збуту сільськогосподарської продукції. Селянам потрібно бути впевненими, що вирощена продукція — затребувана. Крім того, для подальшого розвитку фермерства необхідні державні дотації, а не кредити, що перетворюються на кабалу.
Олександр Чугай переконаний, що солідарність фермерів-сусідів нині допомагає розвивати сільське господарство і виживати. Приклад цього — взаємодопомога і співробітництво з фермерським господарством «Время» (керівник Андрій Перебейніс). «Разом з досвідом і молодістю ми сильніші і намагаємося відновити розвиток тваринництва, сподіваючись на розумні зміни у законодавстві», — підсумовує Олександр Чугай.
На знімку: Андрій Перебейніс (ліворуч), директор фермерського господарства «Время» та Олександр Чугай, директор фермерського господарства «Дар’я».