Вже вкотре працівники львівських комунальних аптек гуртуються, щоб протидіяти намаганню об’єднати їх в єдину структуру. Підпорядковані головному управлінню комунального майна облдержадміністрації, вони все таки нині кожна окремо — незалежна юридична особа.
Можливість банкрутства — головний аргумент влади. Однак аптекарі впевнені, що це не основна причина. Навпаки, якщо сьогодні з 63 комунальних аптек, які хочуть включити в мережу, лише 27 є збитковими, то об’єднання взагалі швидко призведе до банкрутства усієї мережі. За словами гендиректора Львівської обласної аптечної корпорації Нелі Бик, нині загальна заборгованість комунальних аптек становить 635,2 тисячі гривень. У середньому — 21 тисяча на аптеку. Загальна ж сума прибутку — 456 тисяч, тобто гіпотетично — 11 тисяч на кожну аптеку. (І це за умови кризи!) До того ж аптеки передусім — заклади охорони здоров’я, а не бізнес-проекти, і покликані виконувати чимало соціальних функцій. На сьогодні жодна приватна аптека не виготовляє ліків, бо це збитково, а комунальні аптеки на це йдуть. Також приватні аптеки не беруть ліцензію на торгівлю наркотичними препаратами через паперову тяганину і додаткові фінансові витрати, і знову цю функцію звалюють на себе «комунальники». У разі створення єдиної юридичної особи значно погіршиться і співпраця з сільськими аптеками та ФАПами.
Не приховують фармацевти й того, що концепція, яку намагаються протягнути через сесію Львівської облради, має на меті зруйнування державної аптеки як такої: доведення її до банкрутства та реалізацію власних бізнес-інтересів у привабливих приміщеннях в центрі міст. А треба зазначити, що за цими медичними закладами, здебільшого розташованими на центральних вулицях населених пунктів Львівщини, справді закріплені чималі площі.
Вагомим додатком до аргументації аптекарів є й те, що рішення про об’єднання не пройшло ані депутатську комісію з охорони здоров’я, ані комісію комунального майна. Наразі немає на це й відповідної згоди Антимонопольного комітету.
Декан фармацевтичного факультету Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького Роман Лесик упевнений: конфлікт може мати негативні наслідки для всієї фармацевтичної галузі. На його думку, об’єднання комунальних аптек під єдиною юрисдикцією призведе до втрати державної аптечної власності. А далі піде ланцюгова реакція: зі зруйнуванням державної аптеки не буде бази для практики та проходження інтернатури; зникне державна форма навчання на фармацевтичному факультеті, будуть втрачені студенти, місця для роботи, виникне хаос в цілій фармгалузі.
На знімку: пікет аптекарів біля облдержадміністрації.
Фото автора.