Це спільний проєкт Національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, Меджлісу кримськотатарського народу та ГО «Кримський інститут стратегічних досліджень». Багатство кольорів, фактур, звуків та ароматів сприяють зануренню в атмосферу півострова.

«Керамічне мистецтво, а це репліки кримськотатарського керамічного посуду XVIII—XX століть, виконані заслуженим майстром народної творчості України Рустемом Скибіним, пленерні етюди із серії «Кримські сонети» Яна Ціонглінського, триптих «Гробниця ханів у Бахчисараї» Влодзімєжа Наленча та інші роботи, яскраво свідчить про могутність кримськотатарської культури та її незнищенність, — прокоментував подію народний депутат Олег Синютка. — Ця виставка — заклик пам’ятати про Крим, наголос на необхідності його відновлення після звільнення. Запрошую всіх небайдужих пізнати півострів у діалозі минулого й сьогодення, єдності культур і традицій».

Бренд кераміки «Рустем Скибін» включений до рейтингу «Сто українських брендів, якими ми можемо пишатися». Як наголошує сам митець, «збираємо по крихтах, щоб додати кримськотатарську культуру до світової культурної спадщини». А сучасні зразки живопису й кераміки, виконані в межах культурно-мистецького проєкту «ZINCIR/ланцюг — ланки пам’яті», реконструюють побут кримських татар.

Як зазначають організатори, представлені й жанрові твори художника Дмитра Доценка, які відображують епізоди мирного життя кримських татар одного із «маалє» (кримськотатарською — район міста) на своїй Батьківщині, в ареалі глибинної й досі досконало не пізнаної культури корінного народу України. На виставці представлені написані в Криму твори подружжя Романа та Марґіт Сельських зі збірки Львівської національної галереї мистецтв.

Можна переглянути відео із серії «12 міфів про Крим».

Виставка продовжує своє життя, мандруючи країною, та є нагадуванням того, що з Криму почалася агресія росії і в Криму війна й закінчиться.

Ельміра Аблялімова-Чийгоз та Олег Синютка.

Фото зі сторінки проєкту в Фейсбуці.