Сьогодні мало хто сперечається із приводу того, що Україна опинилася перед енергетичною загрозою. Із приходом холодів ця проблема може стати найбільш гострою для всіх регіонів. Тому для того, щоб зберегти певний комфорт життя, тепло в будинках і не витрачати на оплату енергоносіїв увесь сімейний бюджет, дуже важливо вже зараз провести заходи щодо впровадження енергозберігаючих технологій.

Допомогти українцям у цьому питанні взялися експерти німецького фонду GІZ. У рамках проекту «Угоди мерів», територіальним координатором якого є Дніпропетровська обласна рада, вони провели навчання й продемонстрували громадам регіону, як розробити План дій зі сталого енергетичного розвитку кожного міста (SEAP). Участь у заході взяли енергоменеджери з 15 міст.

За три останні роки завдяки активності громадян і підтримці облради реалізовано понад триста проектів з практичного втілення енергозберігаючих технологій у житлових будинках. На цьому етапі потрібен перехід до масштабів цілих міст.

— Сьогодні наш ключовий пріоритет — енергетична й екологічна безпека. У сучасних умовах — це необхідно для виживання, — вважає голова облради Євген Удод. — Тому ми повинні оперативно впроваджувати сучасні технології з підвищення енергоефективності, енергоменеджменту, використання альтернативних джерел енергії, зменшення викидів парникових газів.

На думку ініціаторів проекту SEAP, його реалізація дасть змогу зробити область процвітаючою — за рахунок зниження собівартості продукції підприємств завдяки скороченню витрат на енергоресурси та зростання добробуту людей. За рахунок зменшення рівня забруднення довкілля і поліпшення якості повітря підвищиться загальний рівень здоров’я населення. Також це дасть можливість суспільству більше довідатися про сталий розвиток і змінити стиль життя на екологічно дружній. Крім того, розвиток іміджу зеленого міста зробить регіон привабливішим для проживання й туризму.

— План має охопити всі сфери життя міста: ЖКГ, бюджетний сектор, транспорт, промисловість і підприємців, — впевнені експерти.

У рамках проекту в дніпропетровському Парку ракет було представлено інформаційні локації «Енергоефективність у громадах». Відвідувачів ознайомили з успішно реалізованими в області проектами з енергозбереження й енергоефективності. Бажаючі отримали матеріали про кращі європейські практики та інноваційні технології у цій сфері. Люди довідалися, як, наприклад, зберегти кошти сімейного бюджету завдяки економії електроенергії в побуті, зменшити втрати тепла в житлових багатоповерхівках, правильно утеплити й зберегти будинок від поступового руйнування.

Дніпропетровська область.

ДОВІДКА

«Угода мерів» є флагманською ініціативою ЄС, яка об’єднала місцеву й державну влади у виконанні зобов’язань зі скорочення викидів CO2 на 20% до 2020 року шляхом інвестування в розвиток «зеленої енергетики» і поліпшення рівня життя.

На знімку: проводиться інформлокація «Енергоефективність у громадах».

 

Фото прес-служби облради.