У Новій Каховці 169 осіб затримано, 39 — у лікарні
Увечері 3 вересня у Новій Каховці під стінами ВАТ «АПФ Таврія», яке є одним із найвідоміших у країні виробників коньяку, сталася бійка. Близько 180 осіб у чорних масках намагалися проникнути до адміністративного приміщення агрофірми.
Як повідомляє прес-служба МВС, вони були у бронежилетах, із щитами, палицями, металевою арматурою, вибуховими пакетами, мали два травматичні пістолети, газові балончики та наручники. Їм протистояли особовий склад міліції не лише Нової Каховки, а й сусіднього Бориславського району, а також спецпідрозділ «Беркут» — загалом близько 150 працівників міліції.
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко запевнив, що нападники «не належать до жодної охоронної структури, не мають постійного місця роботи. Їх найняли на вулиці за 50—100 доларів для того, щоб вони утримували комбінат протягом п’яти годин». Нині 169 осіб затримано: їх розмістили в різних ізоляторах тимчасового тримання. У лікарні перебувають 39 учасників конфлікту, які отримали черепно-мозкові травми. Багато людей поранилися об скло. Серед потерпілих — двоє працівників міліції.
За словами міністра, поки що організаторів цієї акції не встановлено, однак прокуратура вже порушила кримінальну справу за фактом захоплення будівель. «Це найбільша рейдерська атака з часів нападів на одеські порти, до якої залучалася велика кількість радикально налаштованих людей», — зазначив міністр. Він переконує, що ситуація під контролем, проте насправді ця битва може бути лише початком протистояння між акціонерами «Таврії».
Річ у тім, що «Таврія» є частиною Першого національного виноробного холдингу (ПНВХ), який, у свою чергу, входить до складу корпорації «Логос» (Дніпропетровськ). Як повідомляє УНІАН, керівництво холдингу в серпні запропонувало директору «Таврії» перейти на іншу посаду. Зокрема, виконавчий директор ПНВХ Андрій Стрілець заявив, що директор ВАТ «АПФ Таврія» Олександр Сидоренко в момент кризи перестав бути адекватним менеджером, тому керівництво компанії не планувало продовжувати з ним контракт», який, до речі, закінчився у вересні.
«Про неефективне управління свідчить той факт, що за перші півроку 2009-го ринок коньяку в Україні впав на 18,5 відсотка, а продажі «Таврії» — на 20 відсотків. Тому ми запропонували Олександру Сидоренку почесну посаду в раді директорів підприємства, а оперативне управління передати до рук сильнішого менеджера», — розповів Андрій Стрілець на прес-конференції, яка відбулася 19 серпня. Олександр Сидоренко у відповідь звинуватив президента корпорації «Логос» Валерія Шамотія, що той довів «Таврію» до банкрутства. За цей час дипломатично залагодити конфлікт між трьома керівниками корпорації не вдалося, тож він перейшов у «військову» фазу, тому не виключено, що битва за адмінприміщення «Таврії» — це лише прелюдія.
Вл. інф.
Фото Віталія ДАНИЛЬЧЕНКА/УНІАН.