В умовах фінансово-економічної кризи міська влада Луганська почала серйозно опікуватися розвитком споживчого ринку й підтримкою місцевих товаровиробників. Не менш важливе завдання — в сезон забезпечити городян сільськогосподарською продукцією, до того ж за доступними цінами.

 

Разом з облдержадміністрацією Луганська міськрада ухвалила рішення про проведення на Ярмарковій площі щотижневих суботніх ярмарків із залученням підприємств-сільгоспвиробників міста та області. Починаючи з травня 2009 року їх проведено вже понад дев’ять.

Дозвіл на участь в ярмарку міська рада видає безкоштовно. Іншими словами, заохочує виробників, надаючи їм можливість продавати свою продукцію без будь-якої плати за реалізацію. Крім того, управління розвитку споживчого ринку і сфери послуг міськвиконкому визначило дислокацію точок з реалізації сільськогосподарської і плодоовочевої продукції. Отже, на території міста виділено 48 місць для виїзної торгівлі й видано більш як 40 дозволів.

За словами заступника начальника управління розвитку споживчого ринку і сфери послуг Луганської міської ради Лариси Соловйової, такі заходи значно вплинули на зниження вартості овочів і фруктів. Відповідно до проведеного аналізу, ціни на сільгосппродукцію на ярмарках і в місцях виїзної торгівлі нижче ринкових на 30—35 відсотків.

Особлива увага — торгівлі баштанними культурами. Спільним із карантинною службою, ветеринарною медициною й санепідемстанцією рішенням міська влада заборонила торгувати кавунами-динями поза ринками.

— На сьогоднішній день у Луганську досить обладнаних місць, щоб уникнути стихійної торгівлі, зокрема баштанними культурами, — підкреслила Лариса Соловйова. — Щоб залучити торговельників, керівники продовольчих ринків згодні не стягувати з них плату за надані послуги. До того ж на ринках є лабораторії, які контролюють якість реалізованого товару.

Як показують перевірки, проведені фахівцями санстанції й ветеринарної медицини, у місцях несанкціонованої вуличної торгівлі кількість нітратів у баштанних перевищує допустимі норми удвічі і навіть утричі. «Стихійні» реалізатори не можуть поручитися за якість свого товару. А людина, що купила в них кавун або диню, ризикує згодом опинитися на лікарняному ліжку.

І ще одна новина. Нарешті в Луганську почали будівництво нового ринку. Казали про цього давно, але далі слів справа не просувалася. Для ринку виділена земельна ділянка площею п’ять гектарів по вулиці Відродження в районі виїзду до Станично-Луганського району Це — майбутній майданчик для торгівлі з автомашин. Він забезпечить продаж овочів для заготівлі в осінньо-зимовий період. Під час будівництва ринку передбачається створити нову кільцеву розв’язку, щоб і покупці, і продавці могли без проблем сюди діставатися.

Луганськ.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.