У Донецьку урочисто відкрили стадіон «Донбас-Арена»
Перший у Східній Європі стадіон класу «еліт» був презентований вітчизняним та міжнародним гостям напередодні Дня шахтаря. Серед тих, хто відвідав церемонію відкриття, — Президент України Віктор Ющенко, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, лідер Партії регіонів Віктор Янукович, натхненник і головний інвестор проекту Рінат Ахметов, народні депутати, представники місцевої влади, спортсмени і журналісти.
Виступаючи з привітальним словом на зеленій траві стадіону, Володимир Литвин зазначив, що він глибоко вражений «Донбас-Ареною». Його почуття поділяли всі присутні. Голова Верховної Ради закликав подякувати людині, яка втілила мрію в реальність. На втілення цієї великої мрії Рінат Ахметов витратив 10 років життя і близько 400 мільйонів доларів інвестицій.
П’ятидесятитисячний стадіон у формі діаманта справді вражає як ззовні, так і всередині. Складно порівнювати його з іншими інфраструктурними об’єктами в Україні — таких грандіозних і сучасних в країні просто немає. Це справжній «західний» стандарт, висока якість без компромісів. Це очевидно для кожного, хто потрапляє сюди.
За задумом архітектора Джея Перріша, домашній стадіон клубу «Шахтар» має скляний фасад і нахилений відповідно до ландшафту дах, який вкриває від дощу місця для глядачів. Будівля підсвічується синім та білим світлом. Футбольне поле чудово освітлено, а глядачі на будь-якому місці на трибуні можуть спостерігати за кожним рухом гравців, в тому числі завдяки великим моніторам.
Задовго до години відкриття стадіону до нього почали стікатися місцеві мешканці. Відкриття «Донбас-Арени» тепер є найпопулярнішою темою для обговорень в громадському транспорті. Судячи з розмов, навіть найдешевші білети за 100—150 гривень поки що для пересічних донеччан задорогі. Можливо, цим пояснюється те, що в перший день роботи трибуни стадіону «Донбас-Арена» були заповнені ледь наполовину. Але ті, хто не потрапив усередину, розважалися ззовні: прогулювалися серед газонів, фотографувалися біля величезного мармурового м’яча, який крутився на фонтані перед входом, спостерігали за феєрверками.
Шоу з нагоди відкриття підготувала відома італійська компанія. Це було справжнє свято футболу, із вшануванням ветеранів клубу «Шахтар», які зміцнювали спортивну славу шахтарської столиці у період з 1946 року до нинішніх 2000-х.
Ще однією «родзинкою» вечора стала сценка гри між футболістами «Шахтаря» та інопланетянами. Згодом глядачі вперше в Україні змогли спостерігати за хореографічною постановкою в стилі «людської анімації», в якій були задіяні півтори тисячі учасників. Групи людей у різнокольорових костюмах переміщувалися по полю, складаючи «картинку» живого футболіста, який відбиває м’яч.
Спеціально запрошеною зіркою на шоу стала американська співачка Бейонсе, яка перервала своє світове турне, прилетівши в Донецьк із Японії. Вона є однією з найпопулярніших у світі сучасних співачок, тож її участь у церемонії підносила рівень шоу до рівня подій міжнародного масштабу. Український шоу-бізнес представляли Альона Вінницька, Світлана Лобода та Наталія Могилевська.
На відкриття стадіону чекали не тільки в Донецьку, а й за кордоном. Для УЄФА це перш за все свідчення того, що в Україні зроблено ще один крок назустріч Євро-2012. Однак, судячи з атмосфери, яка панувала на «Донбас-Арені», європейський вимір — уже не найважливіший у цій справі. Головне — це те, що Донецьк, Україна отримали суперсучасний стадіон, який свідчить про чіткий намір досягати перемог у спорті, готувати спортсменів і оздоровлювати молодь, проводити шоу і змагання міжнародного масштабу і, як і в кожному спорті, — бути першими.

Вл. інф.