Гуцульське село Криворівня, що у Верховинському районі, стане етноекомузеєм просто неба. В Івано-Франківському обласному управлінні культури вже готують для цього відповідні документи. Ідею підтримує й міністр культури та туризму України Василь Вовкун, який нещодавно побував у цьому надзвичайно мальовничому селі, яке з легкої руки відомого фольклориста Гуцульщини Володимира Гнатюка стали називати «українськими Афінами».
Власне, саме Володимир Гнатюк свого часу запросив у Криворівню Івана Франка. Місцевість так сподобалася Франкові, що він упродовж 12 років їздив сюди влітку на відпочинок. Село стало творчою столицею української культури. Сюди приїздили найвідоміші письменники й художники. В Криворівні відпочивали Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Гнат Хоткевич, Василь Стефаник, Марко Черемшина та багато інших видатних діячів. Саме тут Михайло Коцюбинський збирав матеріали до повісті «Тіні забутих предків», а через півстоліття режисер Сергій Параджанов зняв у цих місцях однойменний знаменитий фільм. На присілку Грушівка цього села ще до початку Першої світової війни мав свою віллу Михайло Грушевський.
Нині в селі діють літературно-меморіальні музеї Івана Франка, Гната Хоткевича, Михайла Грушевського, народної письменниці і художниці Параски Плитки-Горицвіт, етнографічний музей «Хата-гражда гуцульської господарки», музей села «Криворівня» та музей фільму «Тіні забутих предків».