Реалізацію проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD) «Муніципальна енергетична реформа» (МЕР) у Вінниці розпочали з вивчення думки простих громадян щодо застосування енергозбережних технологій.

— Більшість учасників опитування наголошували на необхідності економії енергії на усіх етапах — від її вироблення до отримання споживачами, — каже керівник відділу енергоменеджменту департаменту енергетики Вінницької  міськради Вікторія Пономарьова. — Респонденти також одностайні в тому, що людей потрібно навчати заощаджувати енергію ще з дитячого садка та школи.

Проект МЕР реалізовуватимуть протягом чотирьох років. До коштів, що їх надасть Агентство США з міжнародного розвитку, вінничани долучать фінансові ресурси міського бюджету, підприємців, а також власників квартир у будинках, де втілюватимуть енергозбережні технології. За участі фахівців проекту міська влада міста планує не лише впровадити низку сучасних енергозбережних технологій.

— Надзвичайно важливо змінити свідомість городян щодо їхнього ставлення до витрачання енергії і ресурсів, — наголошує Вікторія Пономарьова. — Проводитимемо уроки енергоефективності й енергозбереження з членами громадських організацій, студентською й учнівською молоддю, а також з усіма бажаючими. Тим більше що під час опитування вони висловилися за необхідність такого навчання.

Це не перший грантовий проект з енергозбереження, що реалізується у місті над Південним Бугом. У 2011 році Вінниця офіційно, на рівні підписання договору, приєдналася до ініціативи Європейської комісії зі сталого розвитку міст. За участі європейських консультантів сформовано і затверджено План дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року, що включає в себе 125 заходів. Окремі з них реалізують за підтримки європейських партнерів, які допомагають (фінансово і методологічно) якісно будувати роботу з енергозбереження та формувати успішну модель енергоефективності Вінниці.

Вінниця.