Дізнавшись про своє звільнення, покінчив із життям робітник цеху вапно-випалювальних печей ВАТ «Лисичанська сода» 47-річний Сергій Єрьомін, залишивши без підтримки 14-літнього сина, дорослу дочку і дружину, теж робітницю содового заводу. Адміністрація підприємства виплатила родині покійного 3,5 тисячі гривень матеріальної компенсації.
Самогубство робітника з такого приводу приголомшило заводчан. До слова, скорочення, на жаль, стали звичним явищем для заводу. Тільки в першому півріччі було скорочено більше 400 працівників. А найближчим часом без роботи залишаться ще півтисячі лисичанців, котрі й так уже працюють за скороченим графіком. На це, переконує адміністрація заводу, вони були змушені піти, щоб хоч на якийсь час продовжити існування підприємства. За словами глави правління ВАТ «Лисичанська сода» Олександра Бондаренка, завод нині стоїть на межі краху:
— Зрив запуску підприємства змусив нас піти на зниження витрат, ініціювати і погодити з профспілковим комітетом звільнення з 1 серпня цього року ще 500 працівників.
Заводчани вже провели не одну акцію протесту біля будинку заводоуправління та міської ради Лисичанська, зверталися по допомогу до Президента, Верховної Ради і Прем’єр-міністра. Однак допомоги не одержали. Зараз вони об’єдналися в незалежну профспілку і мають намір рішуче відстоювати своє право на працю аж до перекриття ділянки Донецької залізниці.
Нагадаємо, як уже писав «Голос України», ВАТ «Лисичанська сода» опинилося в такій складній ситуації після підвищення тарифів на теплову енергію, що призвело до неконкурентоспроможності їхньої продукції. Щоб модернізувати виробництво, завод із квітня став на ремонт, але відновити виробництво в запланований термін (15 липня) так і не зміг.