Кияни потроху звикають до повідомлень про замінування: 36 дзвінків за тиждень. Торговельні центри, вокзали і навіть редакції телеканалів уже неодноразово ставали об’єктами «жартів» телефонних «мінерів». 

У столичній прокуратурі порахували: тільки за минулі вихідні до міліції надійшло 13 таких анонімних повідомлень. З тієї ж «ноти» розпочався й новий тиждень. У понеділок на лінію «102» надійшли повідомлення про замінування чотирьох торговельних центрів у столиці й одного телеканала. На щастя, у жодному випадку інформація не підтвердилася. «Вочевидь, хтось намагається посіяти паніку в столиці, дезорганізувати роботу правоохоронних органів, розпорошити сили. Але я прошу всіх зберігати спокій», — заявив прокурор міста Києва Сергій Юлдашев. Про те, що слова правоохоронця мають сенс, свідчить хоча б той факт, що частина повідомлень надходили із зони проведення АТО.

У столичній прокуратурі запевняють: кожне несправжнє замінування ретельно розслідується. Те, що знайти «мінера» насправді можливо, підтверджують справами: нещодавно було встановлено особу одного з таких анонімів, який «мінував» Верховну Раду та київський залізничний вокзал під час інавгурації Президента України. Вчора стало відомо й про затримання співробітниками столичної міліції автора ще одного «замінування» (об’єкт у Дніпровському районі столиці, 19 липня).

Мета таких масових повідомлень, на думку правоохоронців, — створення атмосфери страху та паніки у місті. Ймовірно, до цього можуть бути причетні цілі групи осіб. Хоча частина повідомлень може надходити традиційно від психічнохворих. Чи варто піддаватися на такі провокації? Психологи радять зрозуміти: страх та паніка — шлях у нікуди. Навіть у мирний час можливі нещасні випадки, техногенні катастрофи тощо. Тому нині, як ніколи, потрібно зібрати у кулак усі свої нерви і просто бути пильними.

Ця порада стосується не тільки киян. Адже не лише столицю тероризують телефонні «мінери». Минулого тижня через загрозу теракту двічі закривали окремі станції метро у Харкові. Сім повідомлень про замінування надійшло до львівських правоохоронців у період з 18 по 20 липня. У неділю ввечері вибухівку шукали в одному із вінницьких готелів.

Почастішали випадки телефонних повідомлень про замінування різних об’єктів і у Хмельницькому. Востаннє телефонні терористи пригрозили вибухівкою на залізничному вокзалі обласного центру, повідомляє наш власкор Ірина КОЗАК. Тепер правоохоронці в посиленому режимі шукають тих, хто вдається до таких «жартів». До речі, за завідомо неправдиве повідомлення про замінування анонімам загрожує покарання до 7 років позбавлення волі. Крім того, доведеться відшкодувати збитки, завдані державі у зв’язку з необхідністю реагувати на такі заяви. А кожен виклик на хибне мінування стає в 30 тисяч гривень.

Фото Володимира ФАЛІНА (Укрінформ).

Відвідувачів торговельного центру евакуюють через повідомлення про замінування. Київ, 21 липня.