Програма енергоефективності дасть змогу економити на Прикарпатті 463 тисячі тонн умовного палива щорічно. Потреба у такій програмі більш ніж очевидна. Скажімо, споживання газу бюджетними організаціями 2008 року порівняно з 1996-м зросло в 2,2 разу, а населенням — на 8,9 відсотка порівняно з 2007 роком. Програма ж має на меті зменшення енергоємності виробництв, скорочення невиробничих втрат паливно-енергетичних ресурсів, оптимізацію паливно-енергетичного балансу регіону. Зокрема, у ТОВ «Карпатнафтохім» планується використати нову технологію при виробництві каустичної соди, що дасть можливість щорічно економити 126 млн. кВт. год. електроенергії та 520 тис. гігакалорій теплової енергії. Калуська ТЕЦ відновить роботи на вугіллі задля економії природного газу. У ВАТ «Івано-Франківськцемент» запроваджується технологія сушіння вугілля відхідними пічними газами.
Основну увагу в програмі приділено використанню паливно-енергетичних ресурсів у соціальній та бюджетній сферах. З 2008 року в області ведеться моніторинг споживання енергоресурсів, паспортизовано майже 3,5 тис. об’єктів, які фінансуються з обласного та місцевого бюджетів. На основі даних моніторингу визначено найбільш енергозатратні об’єкти і причини неефективного використання енергоресурсів. Тепер на цих об’єктах найперше буде проведено модернізацію котельного обладнання (в т. ч. з переходом на альтернативні види палива), заміну теплових мереж та внутрішніх систем опалення, вікон та дверей на метало-
пластикові та інше.
Реалізація заходів, які становлять Програму енергоефективності області на 2009—2012 роки, дасть змогу, за підрахунками фахівців, щорічно економити 463 тис. тонн умовного палива. Програма стане основною складовою Комплексної програми енергозбереження області на 2009—2020 роки, яку планують розробити до листопада цього року.