З ініціативою надати таку назву досі безіменній вершині цього гірського масиву виступають учасники спільної експедиції альпіністів та шахтарів, які її підкорили. Про це через супутниковий зв’язок вже повідомив у Донецьк керівник експедиції, майстер спорту міжнародного класу Сергій Ковальов. Донеччани здійснили сходження у масиві льодовика Південний Інильчек на безіменну вершину заввишки 5132 метри і мають намір назвати її на честь шахтарів України.
На маківці гори учасники експедиції встановили прапори України та Донецької області, зменшену копію скульптури «Слава шахтарській праці» вагою 600 грамів, а також зразки донецького вугілля. Його напередодні старту експедиції вручили альпіністам гірники — Герої України Валерій Гречушкін та Микола Жауров.
До речі, згадана акція — не перша. У 2007 році, коли Донецька область відзначала своє 75-ліття, на найвищу гору Кавказу — Ельбрус — піднялися 75 донеччан, серед яких були й тутешні шахтарі. Подібне сходження відбулося також минулого року: донбасько-гімалайська експедиція підкорила Еверест і залишила на найвищій вершині світу шматки вугілля.
Учасники експедиції попередньо визначилися з місцем, де відбувалося сходження. Це віддалений і важкодоступний район у горах Тянь-Шаню неподалік кордону з Китаєм. У експедиції взяли участь 16 осіб, із яких четверо — альпіністи і четверо — гірники. Шахтарів для сходження на вершину 5 тисяч 132 метри обирали під час навчально-тренувальних зборів у Криму та на Кавказі.