У деяких супермаркетах Тернополя з’явився цукор за 4 гривні з «хвостиком» за кілограм. «Хвостик» залежить в основному від транспортних витрат, оскільки торговельна надбавка обмежується 15 відсотками.
Останнім часом ціна в роздрібній торгівлі області сягала шести і більше гривень. Зниженню її сприяла інтервенція цього продукту з Аграрного фонду. Підприємства роздрібної торгівлі області замовили 550 тонн цукру. Чому він так різко подорожчав, якщо на складах цукрових заводів, у коморах сільгосппідприємств запаси набагато перевищують попит, пояснити можна лише спекулятивними намірами тих, хто править бал на цукровому ринку. Тим часом ситуація з «білим золотом» прогнозується невтішною, і ціна в
6 гривень невдовзі може здатися ностальгічною. Скажімо, вже відомо, що два цукрові заводи Тернопільщини — Кременецький і Лановецький — цього сезону не працюватимуть. За прогнозами заступника голови облдержадміністрації з аграрних питань Петра Вовчука, під сумнівом робота ще одного підприємства. А цукрозавод «Поділля» простоює вже кілька років. Можна сказати, що цукрові заводи Тернопільщини трималися найстійкіше. Якщо в інших областях їх вирізали масово, то вісім з дев’яти наших цукроварень щороку відкривали сезон. Тепер, схоже, і до них дійшла черга.
Власники запевняють, що цукром в Україні займатися невигідно. Звичайно, вони можуть переключитися на інші види бізнесу. А що робити людям, які роками працювали на заводах? Як бути селянам, котрі, хоч і в менших обсягах, як ще кілька років тому, але все-таки вирощували цукрові буряки та сподівалися мати хоч якийсь прибуток? Схоже, це нікого в нашій державі не цікавить. Більше того, обіцяють завезти для переробки давальницьку сировину, а якщо знадобиться, то й готовий цукор. Губимо цілу галузь, якою славилася Тернопільщина, де на вирощуванні буряків свого часу виросло найбільше Героїв Соцпраці. Цього року багато господарств, серед них і доволі потужні, взагалі не сіяли солодких коренів. В цілому в області під ними 33 тисячі гектарів, що майже вдвічі менше, ніж торік, а торік також було менше, ніж позаторік. Недолуга політика уряду витісняє цю технічну культуру з полів. Її місце займає ріпак, який женемо на експорт, виснажуючи українські чорноземи.

Тернопільська область.