Патріарх Московський і всієї Русі Кирило, перебуваючи на Донеччині, відвідав Свято-Успенську Святогірську лавру. Причому поважний гість побував тут саме в той день, коли на берегах Сіверського Дінця традиційно відзначають свято однієї з найбільш шанованих на сході України святині — Святогірської ікони Божої Матері. Напередодні цього в храмі тривала всеношна служба, а вже вранці хресний хід братії монастиря та духовенства єпархії зустрічав предстоятеля Української православної церкви митрополита Володимира, а потім і главу Російської православної церкви Патріарха Кирила.

Після богослужіння, за яким спостерігали тисячі прочан, котрі приїхали з Донеччини та сусідніх областей, на території лаври відбувся хресний хід. Святогірську ікону Божої Матері пронесли від Успенського собору до скульптурного зображення Пресвятої Богородиці Ігуменії. А про важливість та значення участі в згаданому дійстві Патріарха Московського і всієї Русі Кирила сказав у своєму зверненні до нього намісник лаври єпископ Арсеній: «Ви вперше відвідали нас, і для всіх жителів Донбасу це другий Великдень».
Цього самого дня Патріарх Кирило побував у Горлівці, де відслужив молебень у Свято-Нікольському кафедральному соборі. А під час зустрічі з парафіянами висловив власне бачення причин економічної кризи та інших бід. «Якби весь світ трудився так, як трудиться шахтарський Донбас, то не було б ніякої кризи, — переконаний Патріарх Московський і всієї Русі. — Криза — це результат гріха, який проник у сучасну економіку. Люди чесної праці розплачуються за тих, хто збагатився мільйонами та мільярдами з повітря...»
У п’ятницю глава РПЦ відвідав Свято-Нікольський Василівський монастир в Нікольському, де побував на могилі засновника обителі схіархімандрита Зосими.