Імовірною причиною масового отруєння дітей у дитячо-молодіжному санаторно-оздоровчому комплексі «Червона гвоздика» (Святогірськ Донецької області) стали страви, приготовлені в харчоблоці закладу. Такий висновок оприлюднила обласна санітарно-епідеміологічна станція. За даними лікарів, у пробах харчових продуктів, які їли діти, — пельмені, рагу овочеве, печінка тушкована, биточки, омлет, — а також у змивах з обладнання, кухонного одягу, посуду, столових приборів визначено підвищений вміст бактерій груп кишкової палички, а також виділені патогенна кишкова паличка і стафілокок. Дослідження зразків питної води відхилень не виявили.
У кухаря та кухонних робітниць, які брали участь у приготуванні їжі, виділені патогенна кишкова паличка і стафілокок, при цьому клінічні прояви захворювання були відсутні. Аналогічні збудники інфекції виявилися у хворих дітей. Забрудненню їжі сприяло недотримання правил особистої та суспільної гігієни персоналом харчоблоку, неякісна обробка технологічного обладнання, інвентарю, столового посуду після використання. Працівники відсторонені від роботи і направлені на лікування. Як повідомляла наша газета, із оздоровчого комплексу до лікарень Слов’янська і Краматорська були доправлені 18 дітей віком від 8 до 16 років. Зараз більшість із них виписані додому. До адміністративної відповідальності притягнені п’ять посадових осіб, у тому числі директор комплексу, його заступник та завідувач харчоблоку. Встановлене щоденне медичне спостереження за дітьми і персоналом. Зараз прокуратура Слов’янська проводить дослідчу перевірку за фактом виникнення захворювань у дитячому оздоровчому закладі.
Санітарні лікарі перевірили інші дитячі табори на півночі та півдні області, а також підприємства-постачальники продукції. Обласна санепідстанція назвала табори, де зафіксовані порушення під час приготування продуктів: «Салют» у Краснолиманському районі, «Голубок», «Вогник», «Березка» у Святогірську, «Космос» у Першотравневому районі, «Буревісник», «Маяк», імені Олега Кошового у Новоазовському районі.
Крім того, головний санітарний лікар області Віктор Денисенко розпорядився тимчасово обмежити вживання окремих харчових продуктів в умовах дитячих оздоровчих закладів. За висновками фахівців, найгрубіші порушення санітарно-гігієнічних вимог спостерігаються під час розділення на порції вершкового масла і приготування салатів зі свіжих овочів. До того ж нерідкі випадки, коли дітям дають морозиво «на прикінцевих термінах без належним чином оформлених документів щодо його якості і безпеки». Іншими словами, на дитячий стіл потрапляють ласощі, які належало б викинути: для морозива критичним є будь-яке підвищення температури зберігання, при цьому в продукті починають бурхливо розмножуватися бактерії. А проконтролювати зберігання морозива у всіх посередників неможливо.
За даними санітарних лікарів, питома вага проб вершкового масла, яке не відповідає вимогам держстандарту, за шість місяців цього року зросла в п’ять разів порівняно з минулим роком. А показник бактеріального забруднення морозива залишається дуже високим: на рівні 9,4 відсотка. Тому головний санітарний лікар області заборонив використання в дитячих оздоровчих закладах вершкового масла, салатів зі свіжих овочів з олією, а також морозива. Овочі радять давати дітям просто нарізаними на шматки, масло до хліба — лише там, де витримані всі санітарні вимоги. Щодо морозива, то його дозволяється давати дітям лише тоді, коли термін перевезення продукції від виробника до постачальника не перевищує двох годин.
...Того дня, коли із «Червоної гвоздики» привозили до інфекційних відділень дітей, у магазині поруч із оздоровчим центром на власні очі спостерігала чергу школярів-відпочивальників, яким дозволили витратити кишенькові гроші. Хлопчики і дівчатка років п’ятнадцяти-шістнадцяти утворили гамірну чергу. «Шість пачок «Вінстона» по шість п’ятдесят», — простягнула купюру одна зі школярок. У руках її ровесника побачила блок «Мальборо». Крім того, попитом користувалося пиво. Вік юних покупців продавців, схоже, не бентежив. А ви кажете — морозиво...
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).