У Донецьку в розпалі підготовка до урочистого відкриття нового стадіону «Донбас-арена», запланованого на 29 серпня. Про те, з яким розмахом місто збирається святкувати, свідчить той факт, що організатором церемонії стала італійська компанія K-Events, генеральний продюсер якої Марко Балич влаштовував церемонії відкриття та закриття зимових Олімпійських ігор у Турині в 2006 р., Середземноморських ігор 2009-го, карнавали і передноворічні шоу у Венеції.
Майстром піротехнічних ефектів запрошено Крістофа Бертонно — це він «запалив» Ейфелеву вежу в Парижі під час святкування Мілленіуму. Інтриги додає той факт, що до команди залучено продюсера Марко Астаріту, організатора концертів і турів Стінга, Брюса Спрінгстіна, Мадонни, Пітера Гебріеля, «Ю ту», «Роллінг Стоунз», «Пінк Флойд». Однак кого саме з мегазірок запрошено виступити на новій арені, залишається загадкою. Відомо лише, що церемонія відкриття триватиме дві години, після чого на глядачів, за словами директора з експлуатації стадіону Олександра Атаманенка, чекатиме великий сюрприз.
Іноземні фахівці (а всього інтернаціональна команда нараховує близько 200 осіб) живуть і працюють у Донецьку вже кілька місяців. «Усі елементи, які властиві виставам такого класу, на відкритті «Донбас-арени» будуть присутні, — запевнив Марко Балич. — Щоб реалізувати проект масової хореографії, ми використовуємо понад тисячу волонтерів. Крім того, ми порадуємо вас зірками шоу-бізнесу і якісною музикою. Також на церемонії буде цілком унікальна піротехнічна вистава, яка представить «Донбас-арену» у вигляді діаманта. Будьте певні, ми створимо таке шоу, яке вразить ваші очі й зачепить ваші серця».
Разом із тим організатори підкреслюють, що прагнуть, щоб у церемонії відкриття брало участь усе місто. Зараз відібрані волонтери (наймолодшому з них — 14 років, найстаршому — 55) відпрацьовують хореографічні номери. Але, за словами організаторів, для кращого шоу було б непогано залучити ще 300 учнів танцювальних чи гімнастичних шкіл. Для волонтерів пошито 1500 костюмів, з-за кордону приїдуть кілька вантажівок із взуттям, а також тонни спеціального обладнання.
Продаж квитків на відкриття нової арени розпочнеться 1 серпня. Привілей матимуть власники сезонних абонементів. Після цього до кас зможуть прийти всі бажаючі мешканці області. Нарешті, після 20 серпня відкриють продаж квитків через Інтернет. За словами Олександра Атаманенка, більшість квитків коштуватиме 100—150 гривень, хоча будуть і дорогі місця з певним набором послуг. Для почесних гостей попередньо заброньовано 1400 місць.
 
На знімку: Олександр Атаманенко (ліворуч) та Марко Балич.
Фото Олексія БУДЬКА.