Закрито харчовий блок дитячо-молодіжного санаторно-оздоровчого комплексу «Червона гвоздика» в Святогірську Донецької області, 18 вихованців якого госпіталізували наприкінці минулого тижня із підозрою на харчову токсикоінфекцію.
Діти скаржилися на нудоту, біль у животі, діарею, температуру трохи вище 37 градусів. Директор комплексу Людмила Кравчук запевнила, що всі продукти, якими годували школярів, були свіжими і якісними і централізовано завозилися одночасно для кількох таборів. Того ранку на сніданок діти їли пельмені, вершкове масло, солодкий глазурований сирок та ананасовий сік. А джерелом інфекції міг стати хтось зі співробітників.
«Червона гвоздика» вважається одним із найкращих оздоровчих центрів області, відпочивати в якому вважається великою удачею. Всього тут перебувають майже 400 дітей. Зараз проведені генеральне прибирання і дезінфекція харчоблоку. А дітей, які продовжують відпочивати, годують у сусідньому таборі «Донецкий орленок». Розслідування причин масового занедужання дітей триває. Оглянуто всіх школярів і персонал, встановлено цілодобове медичне спостереження.
За інформацією обласної санепідстанції, проведене позачергове бактеріологічне обстеження усіх 30 працівників харчоблоку. У восьми із них, в тому числі одного кухаря, виявлено спазм сигмоподібної кишки. Працівники відсторонені від роботи і направлені до інфекційного стаціонару для встановлення діагнозу. Відібрані зразки харчових продуктів, води, змиви.
Це не перше масове отруєння дітей в оздоровчому центрі на Донеччині: на початку до лікарні були госпіталізовані 20 дітей із табору «Сонячний берег», розташованого на узбережжі Азовського моря. Після цього було прийняте рішення достроково припинити оздоровлення школярів і закрити заклад.