Донецьк

З невідомих причин Михайла Зіса не привезли на засідання суду, яке могло поставити крапку в гучній справі. Нагадаємо, ізраїльський лікар потрапив на лаву підсудних за те, що підшукував серед українців, та молдаван, які бідують, бажаючих продати свій орган багатим клієнтам, котрі терміново потребували пересадки. У 2007 році донецький суд повністю виправдав Зіса. Однак майже одразу на нього знову надягли наручники — прокуратура робила все, щоб «чорний» трансплантолог опинився за ґратами. Ворошиловський райсуд Донецька приступив до повторного розгляду справи лікаря з іншою колегією суддів.
А нині в підсудного з’явилася реальна можливість опинитися на волі: справу спочатку переглядали за статтею 149 «Торгівля людьми» (хірургу загрожувало від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією), однак днями суд змінив статтю  на 143 «Порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини». За такий злочин світить штраф 850 гривень чи позбавлення волі терміном до трьох років.
Крапку в справі могли поставити 23 липня, однак обвинувачуваний на засіданні так і не з’явився. «Мого підзахисного не привезли на судове засідання і не пояснили, чому це сталося. Наступне засідання перенесли на 10 серпня», — повідомив Олег Курінний, адвокат Зіса. Крім того, за його словами, після завершення справи лікар збирається подавати скаргу на прокуратуру, яка, на його думку, навмисне зволікала з розглядом справи, повідомляє for-Ua.com.