Кабінет Міністрів за дорученням Президента створив урядову комісію для з’ясування обставин катастрофи на Донеччині літака Боїнг-777 Малайзійських авіаліній, який прямував курсом Амстердам (Нідерланди)— Куала-Лумпур (Малайзія).
«За останні дні це вже третій трагічний випадок після того, як з російської території було збито літаки АН-26 та СУ-25 Збройних Сил України. Ми не виключаємо, що цей літак також був збитий, і наголошуємо, що ЗСУ не здійснювали жодних дій щодо враження цілей у повітрі», — сказав глава держави та запропонував залучити до роботи цієї урядової комісії фахівців Міжнародної організації цивільної авіації (ІCAO) та інших міжнародних структур, а також представників Нідерландів та Малайзії.
Водночас Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що уряд вимагає проведення масштабного міжнародного розслідування за участю ІCAO та Європейської організації з безпеки аеронавігації не тільки катастрофи Боїнга-777, а й збиття в ніч на 14 червня військово-транспортного літака Повітряних сил ЗС України Іл-76, 14 липня в Луганській області літака Ан-26 ЗСУ, 16 липня в Донецькій області літака Су-25 ЗСУ.
Національне бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами вже запросило до розслідування міжнародні авіаційні організації та представників авіаційної влади Малайзії і Нідерландів. Зокрема, відповідні повідомлення надіслано до авіаційної влади Малайзії, Нідерландів, компанії «Boeіng», ІCAO, Європейської конференції цивільної авіації, Євроконтролю, Єврокомісії та Національної ради з безпеки на транспорті (NTSB).

Тим часом прес-служба Міністерства інфраструктури повідомила, що Державна авіаційна служба повністю закрила повітряний простір над Донецькою і Луганською областями та частиною Харківської області.