Про охорону здоров’я у нас можна почути різне. Люди, яким врятували життя, твердять: лікарі — наші янголи-охоронці. А в черзі до кабінету в поліклініці, де на одного хворого відводяться кілька хвилин, почуєш різне. Як і в переповнених палатах. Скрутні часи, на жаль, не закінчуються. Бо держава, як мати-героїня, не приголубить одразу всіх дітей.
Можеш — допоможи
Депутати Верховної Ради від Блоку Юлії Тимошенко, вихідці з Чернігівщини, надають допомогу людям, які потребують лікування, і медичним закладам незалежно від того — показує політичний барометр на вибори чи ні. Це можуть підтвердити і самі лікарі будь-якого медичного закладу, у будь-якому куточку області. І при цьому назвуть прізвища народних депутатів від БЮТ Івана Куровського, Олега Ляшка чи благодійний фонд «Європа», який я заснував.
І секрет тут простий — урядові програми з охорони здоров’я та Національна програма «Здоров’я нації» — це для нас принцип, як по-християнському допомогти ближньому.
Тільки Чернігівській обласній лікарні наша фракція дарувала унікальне діагностичне обладнання —пневмотонометр, в-сканер, яке допомагало рятувати людям зір і якого в Україні — одиниці, хіба це не приносить радість? Робили це ми і до виборів, і після. Тепер сотні, якщо не тисячі людей, одержують допомогу.
А скільки найнеобхіднішого обладнання для повсякденної роботи, якого не вистачає.
Добро треба робити і між виборами
Рік тому, коли депутати від БЮТу дарували гастроскопи в чернігівських лікарнях №4 і №1, то почули від лікарів майже однакові слова:
— А ми думали, що тільки перед виборами допомагають, а після них — ні. А то зламався апарат — і хоч кричи «рятуйте». А звернулись до вас, і ви швидко допомогли.
Я оглядаюся на сім років, відколи активно допомагаю на Чернігівщині саме незалежно від виборів, і знаю, що вдячність людей, врятовані життя і здорова мати із усміхненою дитиною на руках — то подяка назавжди.
Часто доводиться читати в обласній пресі слова вдячності за допомогу моєму колезі від Блоку Юлії Тимошенко у Верховній Раді Івану Куровському. Ця скромна людина стільки допомогла і допомагає своїм землякам і медицині на Чернігівщині. Останній приклад — близько 400 тисяч на інсулін хворим. На препарат, який діабетикам дарує життя.
Всі знають, що Куровський допомагає тим і тоді, коли люди потребують, а не коли країну розхитують передвиборні шторми.
А завдяки депутату від БЮТ Олегу Ляшку жителі сільських районів Чернігівщини одержали чотири автомобілі швидкої допомоги, гастроскопи в Борзні і Талалаївці, лапараскопи в Бахмачі і Коропі. Завдяки тому, що Олег Ляшко придбав апарати штучної вентиляції легень для новонароджених, не закрили кілька пологових будинків у райцентрах. Оце і є допомога людині села.
Перед хворобою всі рівні
Сам я частину свого життя віддав медицині, працюючи фельдшером у приймальному відділенні районної лікарні. Знаю, чого не вистачає медику, щоб професійно виконувати клятву Гіппократа.
Не буду переконувати песимістів, які говорять про так звані «політичні хабарі» перед виборами, їх все одне не переконаєш. Скажу лише одне — за кілька років заснований мною фонд надав медичним закладам багатомільйонну допомогу.
І до того ж не лише чернігівській медицині, яка з усіх сил заліковує рани від Чорнобиля. Перед Днем медичного працівника наш фонд придбав обладнання жителям Макіївки. Адже це теж Україна. Якщо ми піклуємося про здоров’я нації — відмовляти не можна нікому.
За кілька років усі ФАПи і лікарні, без винятку, одержали допомогу від депутатів з БЮТу. Медики Чернігова і області щороку від нас одержують подарунки до професійного свята. Цього року Чернігівському обласному центру радіаційного захисту та оздоровлення подарували ультразвуковий сканер АЛОКА ProSound 4, обладнаний надсучасними датчиками для УЗД малих органів, судин, суглобів, виробництва Японії. Чернігівський обласний онкодиспансер отримав від нашого фонду апарат «Сургітрон» — для видалення пухлин на шкірі. Цей апарат є універсальним і поки що такого обладнання немає у жодній лікарні області, що бореться медичними засобами за здоров’я людей. Перша міська лікарня отримала сучасний датчик ендокавітальний до апарату ультразвукової діагностики.
За останні два роки ми по кілька разів бували в кожній із згаданих лікарень, в Чернігівському районному і міському пологових будинках. Найчастіше дарували апарати для ультразвукової діагностики, гастроскопи — те, чого не вистачає, або що виходить із ладу. А ще — лапароскопи для пологових будинків. Один перелік всіх лікарень і подарованого їм обладнання займе багато стандартних сторінок тексту.
Бо хто в наш час може терміново відгукнутися на потреби лікарні? Не сподіваючись на бюджет? Тільки благодійники і благодійні фонди.
Не забули ми і простих медсестер, санітарок, лікарів. Напередодні професійного свята медиків зустрілися з керівництвом восьми лікарень, дізналися про тих, хто давно і самовіддано працює. А потім 87 медиків — від санітарки до рядових лікарів — одержали цінні подарунки фонду.
Я вкотре зрозумів: без взаємодопомоги, взаємоповаги і духовності суспільство не виживе. Хто ж, окрім нас, допоможе сформувати у нації благородні почуття у скрутну хвилину? Адже ми просто допомагаємо, бо ми тут живемо, і на цій землі житимуть наші діти і внуки.
Валерій ДУБІЛЬ, народний депутат України (фракція БЮТ), голова благодійного фонду «Європа».

Фото прес-служби депутата.