У селі Підгірцях, що в Обухівському районі на Київщині, стала до ладу електростанція  (на знімку внизу), яка працюватиме на біопаливі. Важливість цієї події для столичного регіону важко переоцінити.
По-перше, тому, що реалізація будь-якого інвестиційного проекту за умов, коли промислове виробництво долає кризу, — це вже добрий знак. По-друге, хоча потужність нової станції й незначна (1,063 МВт — це можливість забезпечувати електроенергією 10 тисяч дворів), її привабливість в іншому. Як зазначив присутній на відкритті станції Київський міський голова Віталій Кличко, станція, яка працює на біогазі, справить позитивний вплив на поліпшення екології регіону. З тим важко сперечатися — полігон твердих відходів у Підгірцях (на знімку вгорі) вже давно не чув доброго слова від місцевих жителів.
Не менш важливо й інше. Це один із дуже перспективних проектів виробництва електроенергії з альтернативних видів палива. Нагадаємо, схожі проекти нині успішно апробовують у Волинській, Рівненській, Чернігівській областях. Як стверджують експерти, наявний потенціал і сучасні технології дають можливість заміщати біогазом щонайменше 5 мільярдів кубометрів природного газу на рік, біомасою з твердих відходів — утричі більше. І про альтернативні джерела, і про нові технології дуже добре обізнаний посол США в Україні Джеффрі Пайєт, який супроводжував Віталія Кличка на церемонії відкриття електростанції. Він також поділяє думку експертів, що електростанція окупиться щонайбільше через 1,5—2 роки, це своєрідне капіталовкладення в майбутнє.
Вл. інф.
Джеффрі Пайєт і Віталій Кличко.
Фото Андрія СКАКОДУБА/УНІАН.