«Дитяча правозахисна мережа Донбасу» об’єднує сім громадських організацій Луганщини і Донеччини, які надають кваліфіковану допомогу дітям та їхнім батькам, близьким родичам. Зокрема, в Луганській області створено й функціонують центри в Луганську, Сєверодонецьку й Алчевську. Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейської комісії в Україні.
Цільова аудиторія таких центрів — соціальні сироти (діти, в яких батьки та матері не позбавлені батьківських прав, однак свої прямі обов’язки не виконують). Серед найгостріших проблем, з якими звертаються неповнолітні, фахівці виокремлюють відсутність у дітей необхідних документів і порушення їхніх майнових прав, зокрема на житло.
За словами заступника голови правління Луганського правозахисного центру «Поступ» Світлани Тарабанової, проект працює на території області вже понад два місяці, і за цей період до фахівців звернулися майже 50 людей. Загалом програма розрахована на два роки, протягом яких планується соціально та юридично підтримати не менш як 1200 дітей і підлітків.
Керівники програми відзначають, що в Україні тільки починає формуватися прозора і проста процедура контролю за дотриманням прав дітей-сиріт. На жаль, через відсутність чіткого визначення кордонів відповідальності між виконавцями функцій, робота соціальних служб часто дублюється й не дає позитивних результатів. Більше того, установи, що є опікунами, для захисту прав дитини часто не мають матеріальної можливості. Наприклад, щоб подати позов до суду з приводу встановлення матеріальних прав дитини, що не має статусу сироти, інтернат повинен заплатити до 1700 гривень судових витрат. А такі кошти в бюджеті установи не передбачені.
 
Луганськ.